Почина Христина Ангелакова

10158
Почина Христина Ангелакова
Снимка: iStock/Guliver

Световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова си отиде на 73 години, предаде БГНЕС.

Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия „Панчо Владигеров“) в класа на професор Сима Иванова. След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви.

Десетки изпратиха в последния му път бате Николай

Опашка се изви пред Народния театър "Иван Вазов", където в централното фоайе е поклонението пред актьора Николай Николаев (бате Нико...

След редица награди в престижни световни конкурси, тя е поканена да се завърне в България и да пее в Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но паралелно не спира да гастролира по света. В периода 2001 – 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент, предаде Нова телевизия.

Късметлийка съм, защото цял живот съм правила това, което съм искала, което съм можела и по-голям късмет от това няма. Това казва пред БГНЕС през 2014 година Ангелакова.

Христина Ангелакова беше една от най-добрите ни оперни певици, мецосопран, чийто разкошен глас е звучал най-големите световни сцени. Така в продължение на десетки години тя разнасяше славата на България по целия свят.

Ангелакова споделяше, че за да прави човек това, което е необходима вярата. "Дори и човек да има възможности, ако не вярва във възможностите си, той не би ги реализирал, не би стигнал до крайната цел", каза оперната прима. През целия този път, тя признаваше, че е имало моменти когато оптимизма и вярата са били поставени на изпитание, но тук отбелязва и другия късмет, който е имала. "Може би е това, че съм имала силен характер и съм успявала да се преборя. Докога ще видим!", бе казала тя.

Почина актьор, любимец на децата от миналото

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай. Тъжната вест съобщи синът му Стефан Николаев в социалните мрежи, съобщи "Нова телевизи...

Христина Ангелакова ще се запомни с блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от "Италианката в Алжир" на Росини, Маделон от "Андре Шение", Графинята и Полина от "Дама Пика", Марфа от "Борис Годунов", Ахросимова от "Война и мир", Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от "Поругаването на Лукреция" от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като "Хан Крум" от Александър Йосифов, "Хан Аспарух" от Ал. Райчев, "Саламбо" на Веселин Стоянов.

Паралелно с дейността си в България, тя направи и авторитетна международна кариера, отвела я до сцените на миланската Ла Скала, Римската опера, "Дойчеопер" – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой театър – Москва, Руан, Атина... Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове. Христина Ангелакова в първите години на новия XXI век стана първата жена директор на Националната опера и балет. Тя има почетно звание "Комендаторе" на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия. Има и българско отличие - орден "Св. Св. Кирил и Методий".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Емил Марков и Керана – неочакван тандем в театралната комедия "Всяка първа сряда"

Постановки с Никол Шерцингер и Сара Джесика Паркър номинирани за наградите "Лорънс Оливие"

Народният театър гостува в пет града и приема извънстолични спектакли

НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян

Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"

Невиждана опашка се изви пред касата на Народен театър "Иван Вазов" (ВИДЕО)

Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите

Lord of the Dance обявиха трета дата в София след два разпродадени спектакъла

Райна Кабаиванска с огромно признание в Рим

Любими български стихове отново оживяват на сцена: Поетите обявиха лятното си турне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена