Танцът на глобалното тяло

2664
Танцът на глобалното тяло
Снимка: Mariano Silva

На 14 май в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив ONE DANCE WEEK ще представи световната премиера на "Вагабонт" - новият хореографски проект на Идио Чичава. В спектакъла си хореографът от Мозамбик изследва експресивността на тялото и кани зрителя да намери отново своето глобално тяло, своето истинско “Аз”, което празнува живота. На сцената 13 танцьори не спират да танцуват и да пеят стари и актуални песни от Мозамбик, и показват, че когато сме заедно, можем да надскочим потенциала си.

ЗА "ВАГАБОНТ"

Миграцията е стара като света, но дали е разбрана докрай? Най-често я осмисляме чрез думи – положителна или отрицателна, доброволна или принудителна, невидима, заливаща. Тя е статистика, извънредна ситуация, тенденция, граничен контрол, тя е преди всичко друго нещо, отколкото естествен порив на човека. Мигрантът е днешният номад, заселник, откривател, но и днешният вагабонт – маргинал, скитник, безделник, разбойник.

Във "Вагабонт" Идио Чичава показва миграцията през призмата на тялото. За да изгради хореографията, той черпи вдъхновение от танцов ритуал на народа маконде, живеещ в Мозамбик и съседни държави, и концепцията за обединение на танцуващото и пеещото тяло на човека в едно глобално тяло. Според Чичава, само тялото, което танцува и пее едновременно може да изрази напълно себе си и да съществува в синергия с останалите. Това глобално тяло хореографът смята за естествено, но позабравено човешко състояние – и затова чертае път на сцената към него. Убеден в енергийната връзка между хората и вдъхновен от своите културни корени, обещаващият хореограф предлага на публиката изпълнение с мощен енергиен заряд – колкото лично, толкова и общовалидно.

Експлозивното въздействие на танца и гласовете не се нуждае от декори, сложни костюми и светлинни ефекти, за да докосне публиката. Единственият реквизит са вещи и предмети, които за всеки танцьор пази като спомен.

Ритуалните стъпки и движения се разпадат на съставни части, за да бъдат свързани наново в разказ за живота като постоянно пътуване, за събирането и съвместното съществуване в група, колектив, общност. Ето защо спектакълът не е сбор, а растяща прогресия от танци, наситени с произход, наследство и идентичност, и песни, разказващи лични истории. Това е пътят към глобалното тяло – навътре в обвивката от плът до онзи енергиен заряд, който отприщва пълния ни капацитет.

ЗА ИДИО ЧИЧАВА:

Идио Чичава е танцьор, хореограф и артистичен директор на Converge+ Dance Company от Мозамбик. След успешна кариера във Франция, той се завръща в родината си и започва активна работа за насърчаване на творческия обмен, безплатно обучение по танци за локални общности, както и за представянето на спектакли в обществени пространства. Във фокуса му попадат мултидисциплинарни продукции и творчески колаборации, така че всеки да има пространство за изследва своя вътрешен свят и да съжителства с останалите.

Чичава е художествен ръководител на Semana da Dança и мултидисциплинарната платформа KINANI, а също така е един от двамата продуценти на Фестивала за традиционна музика Raíz в Мапуто. След индивидуалните му проекти са Veridicidade, Xithukulumukumba, Xiquelene, Inkino, Intolerance, Sentido Único, Yellow Fat Chaos!, както и представления в обществени места, музеи, галерии и други. Работил е в екипа на Culturarte, първата компания за съвременен танц в Мозамбик.

Като танцьор и хореограф е сътрудничил с редица артисти, сред които Панаибра Габриел, Орасио Макуакуа, Кристина Моура, Томас Хауерт и Давид Замбрано, Франк Микелети, Бойзи Секвана, Кудус Оникеку, Орасио Макуакуа, Марсел Гбефа, ДжоДжо Касади, Фаустин Лиенкула и други. Участвал е в творчески резиденции и турнета в повече от 30 държави от Европа, Азия и Африка.

Отличен с Държавен диплом на Франция, Чичава живее между Мозамбик и Франция, където сътрудничи в създаването на хореографиите на френската компания Kubilai Khan Investigations от 2005-а година досега.

Вагабонт е копродукция на ONE DANCE WEEK и Kinani Festival, Мапуто, а билетите са в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена