100 години от рождението на човека, на когото дължим дигиталната революция

2223
100 години от рождението на човека, на когото дължим дигиталната революция

Днес се навършват 100 години от рождението на Клод Шанън - известен американски електроинженер и математик, както и създател на Теорията на информацията. Тя е част от теорията на вероятностите и математическата статистика. Шанън представя обществената комуникация като система от три елемента (източник, съобщение и адресат) и два процеса кодиране и декодиране.

Той е роден през 1916 г., баща му е бизнесмен, а майка му - учителка. Завършва гимназия през 1932 г., като още тогава се отдава на физиката и математиката и показва от ранна възраст склонноста си към механичните неща.

296 години от рождението на математичката Мария Анези

Днешният специален doodle (логото на Google с допълнение на картинка, анимация и т.н.) е посветен на 296 години от рождението на италиа...

През 1938 г. защитава докторска дисертация, в която разработва принципите на логическото устройство на компютъра, като това се превръща в повратна точка в историята на развитието на съвременната информатика и изчислителна техника.

Две години по-късно Клод Шанън става научен сътрудник в Института за напреднали изследвания в Принстън. Там има възможността да контактува с влиятелни учени и математици като самият Алберт Айнщайн. Така започва да оформя идеите си, които по-късно ще се превърнат в Теория на информацията.

През 1950 г. той публикува книгата „Програмиране на компютър за игра на шах”. В нея се описва как една машина или компютър може да се направи така, че да играе разумна игра на шах.

През същата година е създадена и Мишката на Шанън - магнитна мишка с контролирана от реле верига, която позволява да се движите в лабиринт от 25 квадрата. Размерите са съобразени със средните възможности на мишката. В лабиринта конфигурацията е гъвкава и може да бъде променена по желание. Мишката е предназначена за търсене по коридорите, докато не намери целта.

107 години от рождението на първата лейди в програмирането

С днешния си doodle, Google отбелязва 107 години от рождението на Грейс Хопър. С нейното име се свързва разработването на първия компи...

Шанън преподава до 1978 г. За голямо съжаление той развива болестта Алцхаймер и прекарва последните си години в старчески дом.

Клод Шанън е един от най-великите учени на миналия век. Според мнозина дигиталната революция никога нямаше да се случи без неговите разработки. Затова и Google днес ни напомня за рожденияму ден чрез специален дудъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии