35 хил. българи са засегнати от скандала с Facebook

5165
35 хил. българи са засегнати от скандала с Facebook
Снимка: Istock/Guliver

Повече от 35 000 българи са били засегнати от мащабния скандал с манипулирането на данни на потребители на Facebook. Тяхна информация е била събрана неправомерно от консултантската компания Cambridge Analytica. Това са отговорили от компанията след запитване на БНТ.

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти по-голям - 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Големият тест за Зукърбърг пред Конгреса - между истината и скандала

Марк Зукърбърг се ​изправя пред ​най-големия си тест, все още като главен изпълнителен директор на Facebook​. Очакват го не едно, а две...

Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа. Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

"Използвахме възможно най-разширена методология." казаха от Facebook. "Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани."

Facebook вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала.

От компанията са заявили, че 97,2% от инсталиралите приложението вероятно са били от Съединените щати. 81,6% от всички засегнати - участниците в анкетата и приятелите им, са били в САЩ.

Личните данни на над 2,7 млн. души могат да бъдат засегнати при скандала с изтичането от Facebook

Личните данни на над 2,7 милиона души могат да бъдат засегнати при скандала с изтичането от Facebook, който се разрази във връзка с дей...

Междувременно Facebook понесе още един удар, след като стана ясно, че Стив Возняк - съосновател на Apple, който след това започна работа в социалната мрежа, напуска компанията. Той взел решението, тъй като не е съгласен с начина, по който се борави с личната информация на потребителите.

Зукърбърг заяви в петък, че иска да хвърли повече светлина върху рекламите с политическа тематика, които не са пряко свързани с избори или кандидат. Зад рекламите с политическа тематика често стоят лобистки организации, групи по интереси и заможни физически лица, които искат да повлияят върху законодателството или имат непряко въздействие върху избори.

"Всеки рекламодател, който иска да има реклама с политическа тематика, ще трябва да потвърди самоличността и местоположението си", пише Зукърбърг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии