Коя е единствената страна в света, която няма свой собствен национален отбор по футбол ?

8286
Коя е единствената страна в света, която няма свой собствен национален отбор по футбол ?
Снимка: Freepik.com

Някога замисляли ли сте се дали има държава по света, която да няма свой национален отбор? Да, има такава! Става въпрос за Маршаловите острови. Това е единствената държава, която до този момент няма национален футболен отбор, но се надява това да се промени в най-скоро време. Островите са били окупирани от САЩ по време на Втората световна война и са се използвали като място за ядрени опити, преди да станат суверенна нация през 1986 година.

Към днешна дата Маршаловите острови се надяват да се присъединят към световния футбол, като всъщност се надяват не само да се присъединят, но и да бъдат конкурентноспособни. Техните усилия да се впуснат в спорта се ръководят от англичанина Лойд Оуерс, който е назначен за технически директор на страната. Пред BBC той разкрива как е започнало начинанието и каква всъщност е мотивацията зад идеята Маршаловите острови да имат един добър футболен отбор, който е на световно ниво.

Всъщност всичко започва чрез e-mail-и, а след това кореспонденцията продължава чрез WhatsApp поради часовата разлика. По-късно се стига до етапа в който Лойд Оуерс е бил помолен да състави предложение за отбор и да представи своята собствена философия за това как вижда играта да стане факт.

Любопитно за някои малки държави в света

Маршаловите острови се надяват да привлекат внимание към опасностите от изменението на климата, като покачването на морското равнище, създавайки свой собствен футболен отбор. Федерацията пусна своята първа фланелка с надежда че маршалските играчи ще я носят, когато играят своя първи мач през лятото на 2024 година.

Маршаловите острови представляват суверенна държава в Микронезия, разположена в западната част на Тихия океан. Ето някои любопитни факти за тях:

География - Маршаловите острови са група от 29 атола и пет надводни острова. Те са разположени към север от екватора и на източен юг от Филипините.

Столица - Маджуро е столицата на Маршаловите острови и най-голямото населено място в страната.

Население - населението на Маршаловите острови е малко и етнически разнообразно, като е съставено предимно от микронезийци. Официалният език е маршалският и английският.

Независимост - държавата стана независима през 1986 г., след като се отдели от САЩ. Преди това те бяха част от Трестията на Тихите острови, администрирана от САЩ.

Атомни изпитания - през 1946 г. САЩ извършили серия от атомни изпитания на атолите в Маршаловите острови. Един от най-известните е изпитанието на "Бикини", което дори дало името си на банския костюм.

Лодка с кокаин за 80 млн. долара откриха край Маршаловите острови

Икономика - икономиката на Маршаловите острови е в голяма степен зависима от външната помощ, особено от САЩ. Риболовът и туризмът също са важни за икономиката на страната.

Околната среда - Маршаловите острови са изправени пред предизвикателства от свързани с изменението на климата, като повишаването на морското равнище представлява сериозна заплаха за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com