Как да дресираш робот?

612
Как да дресираш робот?
Снимка: iStock/Guliver

Според някои експерти, роботите са като кучета, защото зле обучен робот може да се държи точно толкова зле, колкото и не добре обучено куче. Това съобщение дойде по време на среща за обсъждане бъдещото взаимодействие на роботите и хората, проведена в Лондон през изминалата седмица, предаде Daily Mail. 

Групата експерти подчертаха значението на нормативните документи за контрол на изкуствения интелект и се съгласиха, че ситуации като деня на Страшния съд, в които роботи завземат света е малко вероятно да се случат скоро.

Бъдещето е вече тук

Едва ли има човек, който да не е гледал поне един филм, чието действие се развива в бъдещето – роботи, които заместват човешките ...

Събитието, организирано от EPSRC UK Robotics and Autonomous Systems Network (UK-RAS Network) на Седмицата на роботиката във Великобритания, включва поредица от събития в цялата страна и е с цел да се получи дебат и обществена ангажираност за развитието на роботиката. Дискусионната група включва експерти като професор Тони Гилеспи и професор Дарвин Колдуел, директор на Департамента по роботика в Италианския технологичен институт в Италия.

Професор Колдуел заяви, че хората могат да правят грешки с роботите, тренирайки ги като играчки. „Точно както при кучета, ако хората не са ясни в своите инструкции, това може да доведе до нежелано поведение.”

„Не може да има никакво съмнение, че роботика и автономните системи (RAS) ще променят много аспекти от живота ни”, каза професор Филип Нелсън, главен изпълнителен директор на изследователски съвет по инженерство и физически науки (EPSRC).

"Ние сме близо до реализирането на един свят, където машините не се отнасят само за трудоемки, повтарящи се или опасни задачи в наша полза, а за свят,в който те си сътрудничат с нас при изготвянето на знания и опит, за да ни помагат при вземане на решения.”, допълни той.

По-рано миналата седмица, професор Стивън Хокинг изрази опасения, че развитието на изкуствения интелект, „преоблечен” като полезни цифрови помощници, един ден могат да сложат край на човечеството. Световноизвестният професор предупреди, че роботите биха могли да се развиват по-бързо от хората и че техните цели ще бъдат непредсказуеми.

Роботи правят секс и произвеждат потомство (ВИДЕО)

Какво ще стане, ако роботите могат да еволюират? Именно този въпрос си задали учени от Амстердам и създали радикален проект, чиято цел ...

Той не е сам в своите притеснения. Главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск предварително коментира, че технологията може да бъде толкова разрушителна, както ядрените оръжия и оприличи изкуствения интелект като "призоваване на демон".

В доклад на ООН, публикуван наскоро предупредиха, че терористите "активно търсят" начин да се сдобият с автономни оръжия.

Но останалата част от експертната група каза, че не трябва да се тревожим за роботите. Това е отражение на по-положителна нагласа, приветствана от председателя на Google Ерик Шмид, който по-рано миналата седмица каза, че ние трябва да "спрем притесненията си" по отношение на изкуствения интелект.

Г-н Шмид, който е участвал в разработването на изкуствен интелект за приложения за самостоятелно шофиране на коли каза също, че страхът от изместването на човешките работни места от роботите е неоправдан.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии