Лаптопът "Правец" излиза на пазара до месец

299012
Лаптопът "Правец" излиза на пазара до месец
Снимка: pravetz/bg

След около един месец първите 1000 лаптопа "Правец 64М" може да стигнат до българския пазар. Местата, от които може да се закупи този модел ще са собствен магазин на бизнесмена Бойко Вучев в неназован засега столичен мол, както и онлайн сайта на компютъра.

Новината за възраждането на популярната в края на миналия век българска марка се появи преди около половин година. Тогава плановете бяха първите лаптопи да бъдат произведени около Нова година. Вучев обясни пред "Труд", че забавянето се е наложило заради закъсняло финансиране. Засега той гарантира само първите 1000 преносими компютъра, тъй като за толкова е купил части от Тайван, където е бил през декември. Сглобяването и инсталирането на софтуера става в България. По думите на Вучев цената на готовото за ползване изделие ще е под 1000 лева. Под тази граница обаче се продават и доста модели на популярни марки.

"Правец" се завръща на пазара от Нова година

Когато видях за пръв път днес странната реклама, гласяща: "След 30 години една легенда се завръща..." си помислих, че е шега. След това...

Вучев е собственик на марката "Правец", която беше свободна от 1991 г. Частите за персоналния компютър обаче изцяло са чужди, тъй като у нас няма производство дори на периферни устройства, както е било за социалистическия "Правец". Процесорът е i7 на "Интел", което е последното засега поколение процесори на известната марка. На пазара ще има три варианта на лаптопа с различни цени според RAM-паметта.

Тя ще е 4, 8 или 16 гигабайта. Цената на крайното изделие ще зависи и от дисковата памет, която ще варира. Лаптопите "Правец" ще се продават с операционна система Windows 8.1. Първоначално Вучев имаше намерение да инсталира на компютрите собствена операционна система - "Правец ОС", изградена върху софтуер с отворен код. Пред "Труд" обаче той каза, че за да пусне най-после изделието на пазара, е принуден да качи на него версия на Windows. "Разработването на собствен софтуер се оказа малко по-бавно, отколкото очаквах, и са необходими още доста тестове", обясни Вучев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии