Най-голямата слънчева електроцентрала ще е в Сахара

9737
Най-голямата слънчева електроцентрала ще е в Сахара

В пустинята Сахара са монтирани 500 хиляди 12-метрови параболични огледала, разположени в 800 редици. Съоръжението е впечатляващо и за да го заобиколите пеша, са необходими около два часа.

Всички огледала на всеки няколко минути се обръщат към Слънцето, за да вземат максималната енергия от него. Във фокуса на всяко огледало е монтирана тръба, по която тече синтетично масло.

Изграждат соларен парк край Русе

Частен инвеститор ще изгражда край русенското село Червен система от ветрогенератори. През 2008 г. той построил соларен парк в района, ...

То се нагрява до температура около 400 градуса по Целзий и превръща водата в пара, която се насочва към електрогенератор, изработващ електричество. Тъй като маслото не успява да изстине и в продължение на 7-8 часа продължава да излъчва, то станцията работи и през нощта, когато Слънцето е зад хоризонта. Тоест фактически денонощно.

Към края на 2018 година електроцентралата на края на пустинята Сахара ще бъде с размера на мароканската столица Рабат и ще осигури електричество за 1,1 милиона души. След завършването на строителството площта на централата ще бъде 2500 хектара, а мощността ѝ ще достигне 580 мегавата. Стойността на този грандиозен проект е 1,5 милиарда евро.

Към 2030 година Мароко планира да генерира 52% от своите потребности от електричество от възобновяема енергия, като намали вноса на нефт и други енергоносители. Досега енергетиката на страната почти изцяло е зависела от техния внос.

А ако се построят още няколкостотин такива слънчеви станции, то може да се осигури електричеството не само на Мароко, но и на цяла Европа – тогава Мароко ще стане лидер на световната слънчева енергетика. Но подобен проект засега е само във фантазията на мароканските ентусиасти на енергията от Слънцето.

Спестяваме милиони, ако модернизираме електроцентрала

 С 10 - 15% от средствата, предвидени за построяване на нови електроцентрали, могат да се модернизират настоящите и да се удължи живота...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии