Нова боя "лекува" драскотини по колата за половин час под слънцето

6156
Нова боя "лекува" драскотини по колата за половин час под слънцето
Снимка: iStock

Южна Корея разработи полимерно покритие, способно на бързо и многократно самовъзстановяване под действието на инфрачервено лъчение

Една драскотина по колата може да развали настроението ви за дълго време и да изисква не евтин ремонт. Нови материал, създаден от учени от Корейския институт по химични технологии (KRICT), обаче ще ви спести и нерви, и пари. Той не просто се самовъзстановява, но е в състояние да го направи естествено и бързо. Оставяйки надраскан автомобил на паркинга, собственикът може да се върне и да го намери като нов. Новостта се съобщава в статия, публикувана в списанието ACS Applied Polymer Materials.

Покритието е получено на базата на акрилен многовалентен алкохол, чиито молекули са свързани помежду си чрез блокирани карбамидни връзки (Hindered Urea Bonds). Това е "тясноспециализиран" вариант на ковалентна връзка, способна на многократно обратимо разкъсване и възстановяване под действието на подходящ стимул. В този случай стимулът е топлина, която се създава поради въвеждането на органично фототермично багрило в полимерната структура. То улавя инфрачервеното лъчение, освобождавайки топлина, което позволява на материала да поправи разрушените HUD връзки.

Експериментите с новия материал показали, че благодарение на комбинацията от полимер и багрило драскотините по него се възстановяват само за половин час излагане на обикновена дневна светлина. А ако това изглежда твърде дълго, може да се намерят различни начини за концентрация на лъчение: например с помощта на обикновена лупа повредата се самовъзстановява за около 30 секунди.

Авторите отбелязват, че такъв материал изглежда много по-практичен и обещаващ от аналогични покрития. По правило те изискват много повече енергия за самовъзстановяване: най-често става дума за концентрирано ултравиолетово лъчение. Други могат да минават с по-меко въздействие, но „лекуват“ много по-дълго: например Nissan Scratch Shield се възстановява в продължение на дни, до една седмица. Тези проблеми може да бъдат решени чрез използване на полимерни капсули, вградени в покритието, но те не осигуряват многократно възстановяване.

По думите на учените новата разработка е лишена от всички тези недостатъци. Освен това полимерният материал е прозрачен и може да се нанася върху обикновена боя и по стандартни методи. Корейските разработчици смятат, че той ще намери приложение не само в автомобилната индустрия, но и в много други устройства, които са постоянно застрашени от драскотини, включително смартфони.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как най-добре да защитите предното стъкло на колата от замърсяване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra в комплект с часовник или слушалки на супер цена предлага А1

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии