X
 
 

Прости ли Тръмп на Huawei?

3641 0
photo of Прости ли Тръмп на Huawei?
Снимка: Getty Images/Guliver
Месец и половина след като наложи тежки ограничения на китайския технологичен гигант Huawei, президентът на САЩ Доналд Тръмп заговори за възможно смекчаване на санкциите – сложен и спорен въпрос в търговската война между Вашингтон и Пекин, пише AFP.

"Американските компании могат да продават своето оборудване на Huawei. Говорим за оборудване, което не създава голям проблем за националната сигурност", каза Тръмп на пресконференция след края на срещата на върха на Г-20.

Глас от Белия дом с молба да бъдат забавени мерките срещу Huawei - заради проблеми за САЩ

Действащият ръководител на бюджета в Белия дом Ръс Воут се опитва да забави прилагането на наложените ограничения срещу китайския техно...

Не става ясно дали той е искал да каже по този начин, че американската позиция спрямо Huawei се е променила.

Вчера в. WallStreet Journal съобщи, че американският гигант Apple е решил да прехвърли производството си на един от моделите си компютри, новия MacPro, от САЩ към Китай - едно породило изумление решение в настоящия контекст.

В средата на май САЩ поставиха Huawei в черен списък, забранявайки на американските компании да ѝ продават технологии без специално разрешение, което на практика я лишава от операционната система и приложенията на Google - Android, приложенията на Facebook и т.н. Администрацията на Тръмп подозира китайската компания в шпионаж в полза на Пекин, но тя категорично отрича това.

Ходът на Вашингтон разгневи Китай, който обеща да вземе всички мерки, за да защити правата на своите фирми, включително и като изготви собствен черен списък на чужди компании. Huawei пък обяви, че забраната е в ущърб на САЩ и американския бизнес. 

Забраната на Huawei ще струва на телекомите в ЕС до 55 млрд. евро

Забраната на Huawei и другия китайски производител на оборудване ZTE от пускането в експлоатация на 5G телекомуникационни мрежи в Европ...

Американските власти дадоха на фирмите 90 дни, за да преустановят търговските си отношения с китайския производител на смартфони и телекомуникационно оборудване.

По-рано днес президентите на САЩ и на Китай обявиха примирие в търговската и технологичната си война, като Вашингтон се отказа да обложи с още мита китайски вносни стоки.

Двете страни се договориха да подновят разговорите за постигане на голямо търговско споразумение, но не посочиха конкретен график, нито подробности за отстъпките, които са им позволили да подновят дискусиите. Големите технологични амбиции на Китай трябва да са един от ключовите въпроси в тези преговори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители