Китай отвръща на САЩ със свой черен списък на фирмите

4072
Китай отвръща на САЩ със свой черен списък на фирмите
Снимка: iStock/Guliver

Китай ще състави списък на т. нар. "ненадеждни" компании, за които смята, че вредят на интересите на местните компании, което е потенциално възможно да засегне хиляди чуждестранни фирми. Мярката е част от новата ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, предава Bloomberg.

Китай ще създаде механизъм, посочващ чуждестранни предприятия, организации и физически лица, които не се подчиняват на пазарните правила, нарушават договорите и блокират, прекъсват доставките по некомерсиални причини или сериозно увреждат законните интереси на китайските компании, каза говорителят на Министерството на търговията Гао Фенг. Очаква се подробните мерки и целият списък ще бъдат обявени в близко бъдеще.

Действието на Китай идва две седмици, след като технологичният гигант Huawei беше добавен към черния списък на американското министерство на търговията, прекъсвайки доставките на всички важни компоненти, произведени в САЩ, въпреки че беше издадено 90-дневно отлагане.

След като китайската фирма бе добавена в списъка, редица американски компании заявиха, че ще прекъснат бизнеса си с Huawei. Чуждестранни компании също бяха оставени да анализират дали указа се отнася за техния бизнес с технологичния гигант.

Обратното действие на Китай за създаване на собствен списък изглежда е начин да се притиснат чуждестранните компании да поддържат търговски отношения с Huawei. Тя оже да засегне широк кръг от компании - от американските гиганти като Google, Qualcomm и Intel до японската Toshiba и британската Arm.

"Със сигурност компаниите, които са обявили намаляване на доставките към Huawei, като Panasonic и Toshiba, ще бъдат застрашени. Това може да бъде много вредно за мултинационалните компании", каза Мишел Лам, икономист за Китай в Societe Generale в Хонконг.

Заплахата с черния списък на Китай "оказва натиск върху Вашингтон, тъй като забраната (за китайските компании) от страна на САЩ се разширява. Китай може да избере няколко "лоши примера", които да накаже, но е малко вероятно да удари всички във веригата на доставки", казва Джеймс Ян, анализатор в Counterpoint Research.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com