Слабо защитаваме своята онлайн репутация

7893
Слабо защитаваме своята онлайн репутация
Отбелязваме Деня за безопасен интернет

По-голямата част от интернет потребителите (78%) разполагат с основни знания и инструменти за онлайн защита, но не знаят как да се защитят срещу киберпрестъпления.

Това сочат резултатите от проучване на Майкрософт за безопасност в онлайн пространството, които бяха представени днес.

Компанията обяви резултатите в рамките на Деня за безопасен интернет – събитие, което се организира Insafe, инициатива на Европейската комисия за повишаване на информираността за безопасно сърфиране в Интернет, което Майкрософт традиционно подкрепя.

Резултати и изводите от проучването се базират на Индекса за компютърна безопасност на Майкрософт (MCSI), при който са анкетирани над 11 000 души от 27 страни.

Данните сочат промяна от софтуер (програмно) базирани заплахи към потенциални заплахи в социалните мрежи.

Според проучването, въпреки използването на антивирусен софтуер и пароли от много голям брой от потребителите, е необходима допълнителна информация и обучения за наличните инструменти и механизми за защита в онлайн пространството.

Те могат да помогнат за по-добра информираност и съответно по-добра защита срещу евентуални заплахи и измами в социалните мрежи, които заблуждават потребителите с цел кражба на лични данни или самоличност.

Според проучването, 56% от анкетираните не се наясно как да се предпазят от кражба на самоличност, а 73% не се информират за това какви са най-новите начини за защита на тяхната репутация онлайн. С използването на Индекса за компютърна безопасност на Майкрософт, ние целим да насърчим потребителите да се интересуват, да се информират и да предприемат действия за своята безопасност в интернет, заяви Георги Ранделов изпълнителен директор на Майкрософт България.

Ние можем да помогнем за ограничаване на рисковете и заплахите в интернет, на които сме свидетели, и които постепенно преминават от технически, към такива в социалните мрежи, допълни той.

Проучването MCSI показва, че потребителите предприемат мерки основно за гарантиране на безопасна работа с компютър и за борба с технически рискове и заплахи, с които най-често се сблъскват, сред които електронна поща от непознат подател, вируси и шпионски софтуер. 85% от анкетираните инсталират антивируснен софтуер за защита от зловреден и шпионски софтуер.

В същото време кберпрестъпниците стават все по-изобретателни. Изследването сочи, че много потребители са потенциално уязвими на социални атаки и не вземат предпазни мерки за защита срещу киберпрестъпници, които използват измама с цел кражба на пари и лични данни. Така например, едва половината от хората променят настройките си за поверителност в социалните мрежи, за да ограничат какви данни споделят, и едва 29% заявяват, че използват филтри за фишинг и сърфиране в интернет.

Майкрософт се ангажира с интернет безопасността на семействата

Повече от 600 служители на Майкрософт от 20 европейски държави работят като доброволци в подкрепа на Деня за безопасен интернет. Те имат за цел да обучат близо 100 000 деца, учители и родители как да се осигури ефективна защита на децата в интернет.

В допълнение Майкрософт провежда кампания за безопасен интернет от 2007 г.

През 2010 г., като част от дългогодишната кампания “Децата безопасно в Интернет“, Майкрософт стартира проекта НетАларма, в рамките на който стотици младежи от цялата страна се ангажираха и създадоха своя национален Манифест за безопасен Интернет. В него те дават дават съвети за това как безопасно да се използва мрежата. Сред съветите и правилата, върху които акцентират в своя Манифест са: да не се споделят лични данни, да се обръща внимание с кого общуват онлайн и да споделят с родителите си кои места в Интернет посещават.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии