Старт на регистрациите на домейни .бг, но без цинизми в стил ***.бг

4417
Старт на регистрациите на домейни .бг, но без цинизми в стил ***.бг
Снимка: Actualno.com/Паулина Вилсонова

Да увековечиш името си е съкровено човешко желание. Особено голям е гъделът това да стане на родния език и да е за вечни времена. Е, вече всеки българин, желаещ да го стори, има възможност – като си регистрира домейн на кирилица с разширение .бг. Не просто .bg, а .бг.

От днес, 8 февруари, стартира регистрацията на домейни. Със сигурност тепърва предстои да се наслаждаваме на творчество и въображение – например защо да не регистрирам „Лъчезара.бг“, едно от хубавите български имена, които се изписват много трудно на латиница? Граници обаче ще има – регистрации с нецензурни думички и изрази няма да бъдат одобрявани, подчерта пред Actualno.com г-н Димитър Хинков, изпълнителен директор в „Имена.бг“ АД. Това е фирмата-администратор, която ще управлява процеса по регистрация на домейни с разширение .бг. Причината да има преценка дали нещо е нецензурно е горчив опит отпреди няколко години, когато беше пусната регистрация на домейните .eu. Тогава, за България първата регистрация беше нецензурна – характерно за България пожелание към ЕС, което често използваме в три букви. Сега, според общите условия за регистрация, ако някой се оплаче, че даден домейн представлява нецензурна дума или израз, или пък „Имена.бг“ прецени, че говорим за нецензурно съдържание, то няма да бъде позволена регистрация, каза г-н Хинков.

Руското МВР премина на домейн на кирилица

Официалните интернет сайтове на министерството на вътрешните работи на Русия започват от 12 юни работа на нов домейн на кирилица &ndash...

По думите на г-н Хинков основната идея вече да можем да използваме за регистрация домейна .бг е да популяризираме българския език и българската култура. Всъщност дълго време от организцията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която разпределя имената на домейни от първо ниво (бел. ред. - .com, .eu, .бг и т.н.) дълго време не са искали да създадат домейн от първо ниво .бг, като дори е имало независима експертиза, според която .бг се припокривало с други домейни. В крайна сметка разрешението е станало факт на 3 юни, 2016 година, след като заявката е подадена преди 6 години, обясни Христо Христов, директор на дирекция „Информационни технологии и електронно управление“ в Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщения (МТИТС).

За да подадете заявка за регистрация, е необходимо да си приготвите 20 лева без ДДС, ако сте физическо лице или 10 лв. без ДДС за компаниите, които са лицензирани регистратори. С тези суми си гарантирате ползването на съответния домейн за една година – след това, ако желаете да продължите да го ползвате, трябва отново да платите същата такса за едногодишен период. Поне през първите три години т.е. от днешна дата нататък ще държим тези цени, заяви г-н Драгомир Славов, председател на УС на „Имена.бг“.

Какви са тънкостите по регистрацията на домейн .бг и какви са сроковете – научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии