За Galaxy Z Flip3 и светлото бъдеще на сгъваемите смартфони

5199
За Galaxy Z Flip3 и светлото бъдеще на сгъваемите смартфони
Снимка: Galaxy Z Flip3 5G

Дами и господа, време е да си поговорим за най-голямата иновация в дизайна на смартфоните от създаването им като продуктова категория, до днес. Става дума, разбира се, за сгъваемите дисплеи. Върху развиването на тази новаторска технология, като лидер на пазара, се фокусира Samsung. Компанията следва мисията си да създава иновации и създаде изцяло нова посока. С появата на третото поколение смартфони със сгъваем екран (Galaxy Z Flip3 5G) стана безусловно ясно, че посоката е повече от правилна. Този смартфон се превърна в демонстрация на предимствата на новия сгъваем форм фактор, както и на факта, че Samsung бяха набрали трудна за преодоляване преднина. Няма съмнение, че в голямата картина на съвременната технологична история, появата на Galaxy Fold (2019 г.) и Galaxy Z Flip (2020 г.) и на техните наследници, ще бъде споменавано като пример за налагане на технологична иновация.

Тази иновация създава нов стандарт, защото е смислена от гледна точка на реалната всекидневна употреба от страна на потребителите на смартфони. Преди всичко това е пресъздаване, този път с технологиите на 21. век, на един от най-старите и успешни инженерни похвати. Става дума за сгъването като средство за постигане на максимална използваема площ при минимален обем за съхранение. Тук си представете папирусите, ветрилата, книгите и т.н.

От чисто ергономична гледна точка сгъваемият форм фактор осигурява естествена поставка (при сгъване на 90 градуса), което създава възможности за безброй приложения, които са невъзможни с обичайните телефони “блокчета”. Например, камерата на телефона автоматично се превръща във фотоапарат със статив, нагласянето на самоснимачка със смартфон вече не е неловко начинание, а използването на селфи камерата за огледалце се усеща като използване на обикновено сгъваемо огледало.

Нещо повече, разделянето на един дисплей на два обособени екрана чрез сгъване, осигурява много нови възможности за приложенията. Например, горната част може да служи като функционален дисплей според използваното приложение (например картата при навигация), докато долната може да служи за клавиатура, за допълнителна информация, или за специфични за приложението функции. Конкретно тази гъвкавост подсказва за евентуалната бъдещата поява на други видове устройства, използващи типоразмера със сгъваем дисплей - машини, наследници на добре познатите ни таблети, лаптопи и “всичко-в-едно” компютри.

Да се върнем, обаче, на нашия хубав пример Galaxy Z Flip3 5G. В сгънат вид моделът е с размери 72x86x17 мм, който друг път сме описвали като “малко по-голям от три залепени обикновени бисквити”. Малкият 1,9-инчов външен Super AMOLED екран (резолюция 512x260 пиксела) може да покаже разнообразна информация само с едно докосване. Устройството се разгъва, за да блесне с 6,7-инчов сгъваем хоризонтално по средата Dynamic AMOLED 2x дисплей, а сгъвката по средата е едва забележима. Той предлага 1080 x 2640 пиксела (~425 ppi плътност), 120Hz честота на опресняване и 1200 нита пикова яркост. Качеството на изработката отвява всякакви съмнения за надеждността на сгъваемия екран. Galaxy Z Flip3 е сред първите сгъваеми смартфони със сертификат за водоустойчивост IPX8. Рамките му са изработени от здравата алуминиева сплав Armor Aluminium, а предният и задният капак са от Corning Gorilla Glass Victus. В същото време лещите на камерите са покрити със специално създаденото покритие Gorilla Glass DX, което едновременно ги защитава и подобрява оптичното качество. Смартфонът е защитен и от киберзаплахи чрез платформата за мобилна сигурност Samsung Knox.

Устройството предлага и висока производителност със своя мощен процесор, 8GB RAM и 128/256GB вградена памет. Батерията е с капацитет 3300 mAh, с възможност за 15W бързо зареждане, като зарядното устройство се продава отделно. Директно от комплекта можете да зареждате през USB-C. По отношение на фото и видео заснемане Galaxy Z Flip3 разполага с 2+1 камери. Две основни 12-мегапикселови (широкоъгълна и ултраширокоъгълна) камери с оптична стабилизация на изображението и една 10-мегапикселова селфи камера. Тук Galaxy Z Flip3 демонстрира удобствата на сгъваемия форм фактор – например, потребителите могат да си правят бързо селфи с основните камери при сгънат телефон, оглеждайки се на външния дисплей. Към това трябва да добавим споменатите по-горе възможности за “фотоапарат със статив” и удобна самоснимачка.

Samsung осигурява и допълнителна добавена стойност – освен от технологичните предимства на устройството потребителите могат да се възползват от популярните приложения и услуги на Google - YouTube, Google Maps, Gmail и Google Chrome са специално оптимизирани за сгъваемия екран на Galaxy Z Flip3. Например, поставянето на смартфона в полусгънат вид е много удобно за слушане на музика в YouTube Music или гледане на видео в YouTube. В режим Flex (използващ предимствата на сгъваемия дисплей) видеото се премества в горната част на екрана, а долната му част става контролен панел, на който се появяват бутони за по-лесно управление на съдържанието. Дори само видеочатът с Google Duo, сам по себе си изглежда като сериозна иновация на мобилното потребителско изживяване.

След всичко това можем да установим, че спецификациите на Galaxy Z Flip3 са чудесни. По-важно е, обаче това, което представлява този телефон като цяло - новаторско устройство само по себе си, както и доказателство, че сгъваемите екрани навлизат в период на зрялост. Едно странично, но интересно наблюдение е, че, противно на стереотипите, сгъваемият форм фактор изглежда се харесва в еднаква степен на мъже и жени.

В рамките на актуална кампания на Samsung България до 22.06.2022 г. можете да закупите Galaxy Z Flip3 и да вземете часовник от серията Galaxy Watch4 на половин цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com