Absolut Creative Space ще се проведе до НДК

2203
Absolut Creative Space ще се проведе до НДК

В програмата се включват още Alex Bek oт It’s Nice That, холандците Plastic Whale, маркетологът Marko Edfelt, дизайнерите Яна Дворецка и Марина Драгомирова и още артисти и участници, които ще говорят за устойчива креативност!

Фестивалът Absolut Creative Space ще се проведе от 3 до 9 юни непосредствено до НДК в специално създадена за събитието креативна зона от рециклирани транспортни контейнери. Мултифункционалното пространство на Absolut Creative Space пристига за събитието от Швеция, напълно оборудвано с 3D принтер и инструменти за разнообразни събития, лекции, работилници и партита. Вече са ясни и повечето ключови участници в програмата, които пристигат от различни точки на света, за да представят своя креативен поглед към устойчивото развитие.

През седемте фестивални дни програмата представя различни гледани точки за креативността в различните и форми, поставяйки акценти върху:

3 юни - петък - Digital Lifestyle

4 юни - събота - Futureproof Design

5 юни - неделя - Nature Saviness

6 юни - понеделник - Craft

7 юни - вторник - Nightlife

8 юни - сряда - Sustainable Fashion

9 юни - четвъртък - Technological Breakthrough

Акцент във всеки от дните ще е чуждестранен гост или лектор, с отличителни проекти в сферата, като програмата ще включва и още много изложби, демострации, акции и работилници с български проекти и неправителствени организации.

Някои от акцентите в програмата са:

Шведското студио за дизайн, музика и филми SNASK може да бъде оприличено на Дисниленд за графични дизайнери. От дизайн, до видео, стоп-моушън и нова философия за работата и креативността, SNAKS са си изградили техен собствен голям свят с една цел – нов креативен ред. Те са базирани в Стокхолм и обичат да се забавляват по най-заразителния назин: с всеки техен проект или лекция, парти машините успяват да насочат индустрията в нова и нетипична посока. На шведски SNASK означава едновременно сладко, клюка и мръсотия. Студиото е създадено от Фредрик Ост и Магнус Берг през 2007 г. и от тогава към него се присъединяват още артисти, които намират креативния хоризонт за прекалено конвенционален. Но провокативният им имидж и логото в розов неон не са това, което ги прави новите дизайн месии. Техният демократичен модел (тъй като в SNASK няма йерархия) и сериозна работна етика са ги превърнали в рок звездите на дизайн света в момента.

Marko Edfelt е CEO на Satumaa Family Business, председател на борда на PR агенцията Drama Queen и дизайн агенцията Passi&Ripatti. С повече от 20 години опит, Марко играе главна роля в изграждането на ключови проекти за Absolut Vodka, GEOX, Carlsberg, Electrolux, Kahlua, L’Oréal Nordic, Malibu. Той ще ни сподели какво е мястото на новите технологии в създаването на уникални и устойчиви идеи за големи брандове.

Plastic Whale е първата професионална фирма за пластмасов риболов в света. Социална инициатива от Холандия има една мисия: да спаси водните басейни по света от пластмасови отпадъци. Днес, Plastic Whale има шест дизайнерски лодки, направени от пластмаса, събирана от амстердамските канали. Тяхната цел е да затворят врати, като изловят цялата пластмаса, която плава из света.

Marije Vogelzang създава food design . За разлика от повечето „фууд стилисти“, Марие обръща внимание на самия акт на хранене. Вдъхновена от произхода, приготвянето и историята на храната, тя прави уникални вкусови изживявания отвъд самото готвене. Земеделието, биологията, човешката психология и здраве, науката и природата са постоянна част от всяка чиния, която тя сервира на публиката си.

Simone Caporale е повече от барман в трикратно определния за най-добър бар в света Artesian и повече от барман на годината за 2014. Симоне е човекът, който знае как се прави първокласен бар. Той ще ни сподели какво е последното в света на коктейлите и какво е нужно, за да накараш клиентът да се почувства като звезда.

Monica Berg е от Норвегия и превръща своите креативни коктейли в изкуство. По средата между миксолог и готвач, рецептите на Берг имат изразен гастрономичен стил, който я откроява от останалите. Тя вижда барманите като новите звездни готвачи и има ярка способност да извлича максималния потенциал от дори най-невидимите съставки във всеки коктейл.

Mirik Milan е кметът на нощния живот, засега поне в Амстердам. Мирик Милан e избран от хората за хората с една мисия: да направи нощния живот забавен, доходен и устойчив. Нощния Кмет е неправителствена организация, създадена, за да ни покаже защо излизането нощем е важно за развитието на креативността в града ни. Нощният кмет е посланика на нощния живот, към който се обръщат кметства, медии, креативни индустрии и институции в търсене на съвети и решения за устойчивото разрастване на нощта. Мирик Милан смята, че „Икономическият аспект на нощния живот води до по-високо качество на живот и повече иновативност във всеки град“. Богатият нощен живот на един град е ясен индикатор за качеството на живот и бизнес климата в него. Креативната индустрия винаги е била основна част в растежа на градската икономика. А устойчивият и добре развит нощен живот е един от сигурните начини за привличане на повече национални и интернационални креативни бизнеси, студенти и туристи.

Alex Bec е един от основателите на базираната в Лондон медия It’s Nice That, която в рамките на няколко години се превърна от стартираща компания във високо уважавана творческа платформа с половин милион читатели всеки месец. It’s Nice That лансира най-вълнуващите постижения от света на рекламата, графичния и интерактивен дизайн, илюстрацията, новите медии, фотографията и различни форми на креативност, които изпълват ежедневието ни с интересни и смислени начинания. Четири пъти в годината It’s Nice That издава своето книжно тяло Printed Pages и веднъж годишно организира еднодневна конференция HERE. Алекс Бек ръководи и INT Works - творческата агенция, основана от It’s Nice That, която сътрудничи с брандове като BBC, Nike, Unilever, ASOS, Urban Outfitters, COS и Selfridges. Alex Bek има участия като гостуващ творчески директор на Wolff Olins, отличаван е с жълтия молив на наградите за дизайн D&AD и има номинация от престижните Designs of the Year на Design Museum в Лондон, в които Alex също е и член на журито.

Част от българските участници в програмата са:

Betahaus – С обмен на идеи, разговори, нови хора с нови решения, betahaus Sofia се включва усилено в почти цялата фестивална програма. От 3 до 9 юни, те ще организират в рамките на Absolut Creative Space Hardware MeetUp Evening и ще преместят за цяклата седмица betacafe на фестивала.

Яна Дворецка е дизайнер и преподавател в Нов български университет в специалност мода. Тя е привърженик на slow fashion и се бори със средставата на дизайна срещу консуматорството и замърсяването на природата. От 2009 г. Яна поддържа собствения моден лейбъл YOD за етична и екологична, мода. Отличителният белег на бранда е автентичната ръчна техника за обработка на текстила и цветовете, получени от природни багрила. Багрене, ъпсайклинг и ресайклинг на дрехи и аксесоари са трите процеса, които участниците в работилницата на Яна Дворецка могат да изпробват на място и да усвоят като умение.

Creative Shower е студио за иновации и дизайн на услуги, продукти и преживявания. Те имат своя методология, чрез която помагат на организации и хора да се променят заедно със средата, да бъдат по-креативни и успешни. Екипът на Creative Shower вярва, че всеки човек е креативен. Те смятат, че споделянето на идеи и задаването на въпроси могат да трансформират хора, организации и цели общности. Те прилагат в работата си принципите на дизайн мисленето, радикалната колаборация между различните хора и винаги поставят човека в центъра.

Halfbike e най-необичаният и абсолютно уникален велосипед, който имате шанса да изпробвате по време на фестивала. Tой събужда естествените инстинкти за движение и рефлекси по съвсем нов начин. Според създателите му от Колелиния, активното спортуване на открито, комбинирано с приятното предизвикателство да се усвои правилната стойка и баланс, носи истинско щастие и забавление.

Марина Драгомирова е родом от Пловдив и завършва графичен и интриорен дизайн в НБУ, след което заминава за Лондон за магистратура Продуктов дизайн в престижната Кралска Академия (Royal College of Art, 2011). По време на обучението си прави стаж в дизайн отдела на Alexander McQueen. В края на 2012 г. основава своето студио в Лондон. Нейната работа е повлияна от националните български традиции, особено в стола Fuchila, където се използват тъкачески техники на стан. Марина работи със стъкло, керамика, осветителни тела, бижута и често разходките й из антикварните магазини и битпазарите водят до преизползването на чаши и абажури в нови такива.

Sito Studio се занимават със сериграфия, известна също така като ситопечат - една от най-разпространените и ценни ръчни печатни техники. Sito Studio е малко ателие, което предлага обучения в ситопечат върху хартия и текстил. Хората зад него са Надежда Георгиева (nadgraphics) и Милен Димитров (познат като автор на тениските Dushman).

Absolut представя първия фестивал за устойчива креативност от 3 до 9 юни в София

Седемдневният фестивал Аbsolut Creative Space покрива актуални теми, свързани с устойчиво развитие и креативност с атрактивни лектори, ...

Куратор на програмата:

Студио Комплект са Адриана Андреева и Бояна Гяурова - колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Комплект подпомага развитието на българската визуална култура и се стреми да засили сътрудничеството между креативния сектор, бизнеса, културните институции и публиката. Работата на студиото е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна, архитектурата и изкуството чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. Експертизата му включва изработването на концепция, подбор на артисти, надзор при реализирането на проект и неговото представяне.

http://studiokomplekt.com/

Още лектори и събития ще бъдат обявени скоро на сайта на събитието absolutcreativespace.bg заедно с информация за откриващото и закриващото парти. Билетите за фестивала ще са на цена от 10 до 15лв. на ден или 30 лв. за достъп до цялата фестивална програма.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com