Българският телевизионен мъж - тарикат, залухан и понякога късметлия

31351
Българският телевизионен мъж - тарикат, залухан и понякога късметлия

Българските сериали поизживяха периода на недоносчета и вече има повечко продукции, които да радват родните зрители. Още не сме на нивото на Холивуд по продукции и насищане на пазара, но не пречи да се опитваме да ги настигнем. Със сигурност обаче родното кино може най-добре да разбере и улови българския дух – а това е задължителна част в рецептата за успешна и харесана продукция.

Въплъщението на това кои сме ние се предава най-добре от героите в различните сериали. Затова и в следващите редове ще се спрем на най-запомнящите се мъжки образи в българските теленовели след идването на демокрацията. Тези, които изкарват на преден план отличителните ни черти като балкански мъже! Така че – с боен вик: „Булгар, булгар”, скачайте в басейна с телевизионната реалност на Actualno.com

Рангел Чеканов, "Столичани в повече"


Ролята по чудесен начин играе актьорът Любомир Нейков. Чеканов е типичен пример на съвременен Бай Ганьо – много самочувствие с малко покритие. Той вирее, защото тате му е отъпкал пътечка в ниското ниво на властта и е достатъчно хитър да сваля играта на тронове ниво тарикатлък, където е майстор. Това минава до време, но е крайно недостатъчно, когато се стигне до по-високо ниво на играта на тронове. Не забравяйте – Чеканов стана премиер на България, но се провали с гръм и трясък, защото беше достатъчно глупав, че да не погледне в дългосрочен аспект, а искаше да обере всичко сега и веднага. Той не си даде сметка, че когато не оставиш нищо за другите, няма как самият ти да крадеш. Колко български минали и настоящи управници са минаха под това мото на Алеко Константинов: „Па и мене ми се иска я депутат да ме изберат, я министър-председател. Келепир има в тия работи, хората пара натрупаха.”

Иво Андонов, "Под прикритие"


Персонажът е изигран от актьора Захари Бахаров. Иво е точна еманация на случилото се с мнозина с потенциал да бъдат средната класа на България по времето на Прехода. Андонов не е толкова млад, че да не помни времето на комунизма, но не е и толкова стар, че да е извлякал някакви страхотни облаги от него. Безспорно интелигентен мъж, той е увлечен от възможностите на престъпния свят да натрупа бързи пари и се води в живота от принципа, че с малко ум и повече сила няма начин да не успееш. Резултатът – урок по трудния начин, че няма безплатен обяд и винаги има по-голям тарикат от теб!

Коцето Коцев, "Домашен арест"


Най-забавният мъжки образ в българската сериал действителност. Той е от тези калитковци, които са толкова жалки, че Господ ги пази. Дали заради намесата на съдбата, дали защото има край себе си силни жени, които да поемат мъжката роля в семейството, Коцев няма как да потъне. Безделник и хрантутник, той очарова всички точно защото всичко му се получава, без да полага каквито и да е усилия. Е, понякога страда – я от някоя диария, я зъб погрешка ще му извадят, но хей – вече уточнихме, че няма безплатен обяд. Вие няма ли да дадете някой зъб, за да си живеете спокойно в двуетажна къща някъде в Драгалевци, Бояна или Горна баня?

Антон Ставрев, "Стъклен дом"


"Агент" Ставрев, изигран от Красимир Ранков, е изключително типичен образ на българския мъж - духовит, забавен, с бързи реакции и винаги склонен да прозре задаващата се конспирация. Ставрев, макар обикновен охранител в мола, е човек на действието, верен приятел и неосъществен нинджа-агент, впечатлен най-много от военната философия на Сун Дзъ, която прилага винаги в живота си. Като типичен нашенец, Ставрев често забравя празниците на жена си, често я наранява без да иска и често я навиква, че му досажда с "женските" си приказки, но иначе искрено я обича и когато не гони "лошите" и не разплита сложни схеми, се сеща да ѝ го покаже.

Йордан Вълчев, "Дървото на живота"


Йордан (бел. ред. - в ролята Христо Шопов) е събирателен образ на всичко добро, смело и доблестно в българския мъж. Той събужда почти носталгичното чувство за истинско себеотрицание, патриотизъм и откритост. Военен от българската армия, деец на ВМРО, той поставя дълга винаги над личното си щастие. Йордан е взел от българския мъж твърдостта да устоява на трудностите, честността да се изправя срещу враговете си, обичта към родината и силно развитото чувство за справедливост. Йордан, естествено, не е идеален. И той има своите тъмни моменти, своите лични трагедии, с които не успява да се справи, своите прегрешения пред най-близките си, но кой е съвършен? Йордан събира в себе си всичко онова, което българският мъж, макар сломен от бремето на ежедневието, носи в себе си - обич, достойнство и сила.

Автори: Ивайло Ачев/Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Андреа Банда Банда разкри причината да пази фамилията си в тайна

Смела: Ева Кикерезова откровен за края на брака си (ВИДЕО)

Приключи ли кариерата на Арнолд Шварценегер след поставения пейсмейкър? (СНИМКА)

Наш национал сподели снимка на Илиана Раева, тагната от лудницата (СНИМКА)

Неочаквано решение на шеф Виктор Ангелов разтресе Hell's Kitchen (ВИДЕО)

Една "вещица" по-малко в "Ергенът": Поредна дама напусна предаването (ВИДЕО)

Защо с годините Ева Мендес се превърна от успешна актриса в домакиня?

Няма да повярвате как е изглеждала Ромина Тасевска преди (СНИМКА)

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com