Как "динозаврите" Скорсезе и Копола превзеха социалните мрежи

1484
Как "динозаврите" Скорсезе и Копола превзеха социалните мрежи
Снимка: Getty Images

"Старата гвардия" на Холивуд намира нова аудитория чрез откровени мнения, невероятни видеоклипове и взаимодействие с феновете. Когато дойде време да си спомним за него, наследството на Мартин Скорсезе ще бъде като на пионер.

През живота си Скорсезе успя да използва неизползваната сила на една форма на изкуство, която отдавна беше изпаднала в състояние на раздутост и рутина. Той сграбчи тази форма на изкуство с двете си ръце и се превърна в суперзвезда, като я усъвършенства и съживи.

Мартин Скорсезе вече е TikTok звезда

Още: Мартин Скорсезе разкри защо работи толкова добре с Леонардо ди Каприо

Тази форма на изкуство е, разбира се, TikTok. Може би защото като 80-годишен човек Мартин Скорсезе все още изпитва същото безгранично любопитство към силата на разказа, както на младини. Може би защото стачката на актьорите означаваше, че цялата работа по популяризирането на "Убийци на цветната луна" е паднала върху неговите плещи. А може би просто защото дъщеря му е доста напориста. Така или иначе, не може да се отрече, че в момента Мартин Скорсезе е абсолютно успешен в TikTok.

Снимка: Getty Images

Заедно с дъщеря си Франческа, Скорсезе изглежда е прекарал последните няколко седмици в изключителна онлайн активност. Има видеоклип, в който той прослушва куче, видеоклип, в който отгатва жаргона на Gen Z, видеоклип, в който се разхожда из хола си, облечен като костенурка, под звуците на "Candy" на Роби Уилямс. И, очевидно, всичко това е напълно прекрасно.

Още: Мартин Скорсезе тръгва на война със стрийминг услугите

Дъщеря му Франческа му помага

TikTok видеата на Франческа работят изключително добре. Скорсезе - иконоборецът, който се превърна в икона, използва медията, за да прободе понякога помпозния разказ, който се е оформил около него. Видеоклиповете го очовечават по-добре, отколкото биха могли да го направят милиони публикации.

В по-малка степен, вероятно за да зарадва хората, които се занимават с кино, Скорсезе също наскоро се присъедини към Letterboxd. Макар че не е предприел стъпката да рецензира филми, той води публичен регистър на всичко, което е гледал и което му е харесало. Сред тях са "Дамата от копанята" от 1918 г., "Рифи" на Жул Дасен и "Денят на чакала" на Зинеман.

Още: Скорсезе: Киното се маргинализира и обезценява (ВИДЕО)

Франсис Форд Копола в Страната на Instagram

Снимка: Getty Images

Хубавото е, че Скорсезе далеч не е единственият член на старата гвардия на Холивуд, който напоследък прегръща социалните медии. Франсис Форд Копола се присъедини към Instagram още през май и демонстрира ентусиазъм към story-тата, който е равен, а може би и по-голям от любовта му към създаването на филми и вино. През юни той направи сесия "Попитай ме всичко", която разкри съвсем нова информация за самия него. Любимият му филм е "Rumblefish!". Никога не е играл Nintendo. Мисли за Римската империя "доста". Закуската му е половин чаша нискомаслено кисело мляко и три четвърти банан. Към момента на писане на статията той използва Instagram Stories, за да задава на последователите си въпроси като "Съгласни ли сте с италианския мислител Джовани Пико дела Мирандола, че човешките същества са гении и "чудо, на което всички могат да се възхищават"?

Снимка: Getty Images

Очевидно е, че този подход не е за всеки. Джордж Лукас някога е публикувал само две неща в Instagram. Спилбърг е пълен отрицател на социалните медии. Дейвид Линч публикуваше в YouTube по два пъти на ден - прогноза за времето и нещо като лотарийна игра - но се отказа от това без предупреждение през декември миналата година. Може би тези режисьори, както и повечето им колеги, искат да запазят мистиката, на която се радваха в началото на кариерата си, преди социалните медии да направят от всички нас жадни за клюки глупаци. Може би те са в състояние да кажат всичко, което искат, чрез работата си. А може би просто не се интересуват.

Лично аз смятам, че това е грешка. Скорсезе и Копола са водещи в авангарда тук и показват на всички останали какво пропускат. Намираме се в епоха, в която благодарение на комбинацията от културно пренасищане и лошо корпоративно управление социалните медии сякаш губят своя блясък. Затова е чудесно, че група уважавани мъже на по 70 и 80 години използват предсмъртния дъх на тази форма, за да ни напомнят защо сме я харесвали. Социалните медии им позволяват да бъдат глуповати, откровени и безпардонни, и, честно казано, повече режисьори трябва да последват примера им. Мисля, че говоря от името на всички нас, когато казвам: Ридли Скот да започне да го прави.

-------------------------------------------------

Стюърд Хертидж, "The Guardian", превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Любимка на шеф Ангелов напусна Hell's Kitchen (СНИМКA)

Неочаквано в "Ергенът" две дами останаха без роза. Вижте кои (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com