Кой триумфира със "Златен глобус"

5769
Кой триумфира със "Златен глобус"
Филмите "Артистът" и "Потомците" са големите победители

Черно-бялата лента "Артистът" и семейната драма "Потомците" са големите победители на 69-ата церемония по връчването на наградите "Златен глобус", предадоха световните информационни агенции.

Филмът "Артистът" спечели три отличия - за най-добър мюзикъл или комедия, най-добър актьор в мюзикъл или комедия за Жан Дюжарден и оригинална музика за Людовик Бурс. Лентата "Потомците" бе отличена в категориите за най-добра драма и най-добър актьор - Джордж Клуни. На сцената Клуни благодари на режисьора Александър Пейн.

"Той знае как да разказва истории и да поднася нещата по забавен начин", сподели актьорът. Жан Дюжарден стана първата звезда в ням филм, удостоена с престижна холивудска награда.

В родината си Дюжарден е добре познат на публиката, но наградата "Златен глобус" е пробив за него в Холивуд - Меката на киното. Отличията за най-добра актриса в драма и най-добра актриса в мюзикъл или комедия бяха присъдени съответно на Мерил Стрийп за ролята й в "Желязната лейди" и на Мишел Уилямс за превъплъщението й в образа на легендарната Мерилин Монро в "Моята седмица с Мерилин".

Стрийп, която е известна със забавните си благодарствени речи, и този път демонстрира духовитата си страна. "Благодаря на агента ми и на Бог - Харви Уайнщайн. Трябва да изкажа благодарността си и към хората в Англия заради това, че ми позволиха да навляза на тяхна територия и да потъпча историята им", заяви Мерил Стрийп, получавайки осмата си награда "Златен глобус". Мишел Уилямс благодари на майка си и на малката си дъщеря от покойния актьор Хийт Леджър. Актрисата сподели още, че е благодарна да спечели същата награда, с която навремето е отличена и героинята й Мерилин Монро.

Монро е удостоена с приза за най-добра актриса в мюзикъл или комедия преди 52 години за изпълнението й във филма "Някои го предпочитат горещо", припомня Асошиейтед прес. Призът за най-добър режисьор бе присъден на Мартин Скорсезе за работата над лентата "Юго". Това е третият режисьорски "Златен глобус" за Скорсезе за последните десет години. Предишните му два са за филмите "Бандите на Ню Йорк" и "От другата страна". Преди две години Мартин Скорсезе получи почетен "Златен глобус" - наградата "Сесил Б. де Мил". В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля бе отличен ветеранът Кристофър Плъмър за изпълнението си в "Новаци".

Призът за най-добра актриса в поддържаща роля бе връчен на Октейвия Спенсър за "Южнячки". За разлика от предишни години, когато Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд разпределяше "благата си" по-пестеливо, тази година членовете й са проявили по-голяма "щедрост", отличавайки девет различни филма. Сред тях са "Полунощ в Париж", за който Уди Алън печели наградата за сценарий, и "W. E." на Мадона, донесъл на Кралицата на попа и режисьорка на лентата приза за оригинална песен за "Masterpiece". Стивън Спилбърг получи награда "Златен глобус" за най-добра анимация за "Приключенията на Тинтин".

Иранската лента "Раздяла" спечели отличието за най-добър чуждоезичен филм. Носител на почетния "Златен глобус" - наградата "Сесил Б. де Мил", стана 74-годишният актьор Морган Фрийман. Той е номиниран пети пъти за "Златен глобус" и печелил отличието веднъж - през 1989 г., за ролята си във филма "Да возиш Мис Дейзи".

Приемайки наградата си, Фрийман показа всички свои характерни черти, утвърдили го като един от любимците на публиката. Актьорът демонстрира увереност, интелект, достойнство, но и характерната си закачливост, прекъсвайки речта си, за да поздрави намиращия се сред гостите известен музикант с думите: "Здрасти, Елтън".

Наградата "Сесил Б. де Мил" се връчва за изключителен принос към развлекателната индустрия. Сред предишните й носители са Стивън Спилбърг, Робърт де Ниро, Мартин Скорсезе, Клинт Истууд, Шърли Маклейн. Наградите "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, обединяваща около 90 души.

Отличията се връчват в 14 филмови и 11 телевизионни категории. Категориите за мюзикъл или комедия отличават по-неангажиращи продукции в трезвомислещия сезон на наградите, кулминацията на който са "Оскар"-ите, но победителите в тях обикновено не са сред претендентите за най-престижните отличия в света на киното.

Последният филм, получил "Златен глобус" за мюзикъл или комедия, и впоследствие удостоен с "Оскар", е "Чикаго" преди девет години. Този път обаче черно-бялата лента "Артистът" има солидната подкрепа на критиката, за да се състезава за "Оскар" с драматични продукции като "Потомците". Единственият път, когато няма лента е печелила приза за най-добър филм или актьорска награда на "Оскар"-ите, е в първата година на шоуто /1927-1928/ - 16 години преди учредяването на наградите "Златен глобус".  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com