Матю Макконъхи и Кейт Бланшет грабнаха "Оскар", "12 години робство" е филм №1

79897
Матю Макконъхи и Кейт Бланшет грабнаха "Оскар", "12 години робство" е филм №1

Матю Макконъхи и Кейт Бланшет грабнаха "Оскар" за най-добра мъжка и женска роля на бляскава церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис, САЩ. Историческата драма "12 години робство" пък беше избран за филм №1. Кенийката Лупита Нионго спечели статуетката за най-добра поддържаща женска роля, а Джаред Лето за №1 при актьорите в същата категория. Продукцията на британския режисьор Стив Маккуин победи в категорията, в която бяха номинирани още лентите "Американска схема", "Капитан Филипс", "Клубът на купувачите от Далас", "Гравитация", "Тя", "Небреска", "Филомена" и "Вълкът от Уолстрийт".

Кейт Бланшет взе наградата за най-добра актриса за ролята си във филма на Уди Алън "Син Жасмин". Тя спечели в конкуренцията на Ейми Адамс ("Американска схема"), Сандра Бълок ("Гравитация"), Джуди Денч ("Филомена") и Мерил Стрийп ("У дома през август"). 44-годишната актриса изигра нюйоркчанка, която се сблъсква с бедността, след като финансовата схема на съпруга й е разкрита. Кейт Бланшет благодари на Уди Алън за това, че е избрал нея за този "забележителен сценарий".

Оскарите - цифри и интересни факти

По повод най-бляскавата церемония в света на шоубизнеса - връчването на наградите "Оскар" - БТА съобщава някои интересни факти и цифри:...

Матю Макконъхи пък беше избран за най-добър актьор за ролята си във филма филма "Клубът на купувачите от Далас". Той се справи с конкуренцията на Крисчън Бейл ("Американска схема"), Брус Дърн ("Небраска"), Леонардо Дикаприо ("Вълкът от Уолстрийт") и Чиуетел Еджиофор ("12 години робство"). Неговата роля на хомофоб, който внася незаконно експериментални лекарства в Тексас, когато разбира, че е ХИВ-позитивен, му спечели първата номинация за "Оскар".

Италианският филм "Великата красота" ("La Grande Bellezza") спечели статуетката за най-добър чуждестранен филм на 86-те награди на Академията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com