Не отговаря на руските ценности ли? Опашки в Русия за филма "Барби"

2174
Не отговаря на руските ценности ли? Опашки в Русия за филма "Барби"
Снимка: Getty Images

След руската инвазия в Украйна редица холивудски компании спряха да прожектират своите филми в Русия, но неоторизирани копия успяват да преминат границата и се дублират на руски, съобщи BBC.

За да избегнат проблеми с лицензирането, някои кина в Русия продават билети за произведени в Русия късометражни филми и показват филма "Барби" преди прожекциите. 

Министерството на културата на Русия заключи миналия месец, че филмът "Барби" не е в съответствие с целите, изложени от техния президент за запазване и укрепване на традиционните руски морални и духовни ценности". 

Още: "Барби" е най-касовият филм в историята на Warner Bros.

"Става въпрос за непредубеденост към културите на другите хора", каза жена, закупила билет за филма. "Дори и да не сте съгласни със стандартите на другите хора, пак би било страхотно да го изгледате."

Какво мисли властта

Но руската депутатка Мария Бутина смята, че в "Барби" – както куклата, така и филма, посветен на нея, няма нищо страхотно. "Имам проблем с Барби като женска форма", каза тя за BBC. "Някои момичета - особено в тийнейджърските си години, се опитват да бъдат като кукла Барби и изтощават телата си."

Снимка: iStock

Бутина добави, че филмът не е получил разрешение за прожекции в руските кина. "Не нарушавайте закона. Това въпрос към нашите киносалони ли е? Абсолютно. Подадох няколко заявки до кината, запитвайки на какво основание показват филма", каза още тя.

Когато беше попитана за акцента, който тя поставя върху спазването на закона в сравнение с войната в Украйна, което е пълно нарушение на международното право според ООН, Бутина отговори, че "Русия спасява Украйна и Донбас".

Патриотичната пропаганда в Русия

В град Шчекино пък, който се намира на около 225 километра от Москва, наскоро се проведе концерт в местния културен център. На сцената руски войници във военни униформи свириха на електрически китари и пяха патриотични песни, докато на екрана зад тях се прожектира филм. Фимът показва руски танкове, маршируващи и стрелящи войници и дори президента Владимир Путин в Кремъл.

Снимка: iStock

"В момента е важно да се правят патриотични руски филми, за да се повдигне духът", разказа един от присъстващите за BBC. "И трябва да премахнем западните навици от живота си. Как можем да направим това? Чрез филми. Киното може да повлияе на масите. "В западните филми се говори много за сексуална ориентация. Ние не подкрепяме това", добави друг присъстващ на концерта. "Руското кино е посветено на семейните ценности, любовта и приятелството." 

Но една от дамите в Шчекино – Диана, не е склонна да разграничава руското кино и чуждестранните филми. "Изкуството е за всички. Няма значение откъде си", каза тя. "И не бива да се ограничаваме с изкуството на една нация. За да станеш по-културен, общителен и по-интересен човек, трябва да гледаш филми и да четеш книги и от други страни.", пише БТА.

Още: Марго Роби и актьорите от "Барби" са пиели чай от бял трън за блестяща кожа. Има ли ефект?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

На крачка от полуфинала: Още една двойка се сбогува с Dancing Stars (СНИМКИ)

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Джон Бон Джоуви: Не бях светец в брака си, но от наркотиците ме е страх

Ан Хатауей разкри точната причина да спре да пие алкохол

Отвличане в "Ергенът"! Екипът на предаването се оттегля

Холивудска актриса призна, че крал Чарлз III е флиртувал с нея (ВИДЕО)

Почина Юми Кацура - една от най-прочутите японски дизайнерки в света

Димитър Рачков издаде какъв е бюджетът на "Като две капки вода"

Дама от "Ергенът" разкрива всички тайни на предаването в тефтерче (СНИМКИ)

Панайот Панайотов като Мик Джагър с категорична победа на полуфинала в "Като две капки вода"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com