Препоръка: Facebook да разреши повече голота заради трансджендъри

6418
Препоръка: Facebook да разреши повече голота заради трансджендъри
Снимка: Getty Images

Социалните мрежи на Meta получиха препоръка от The Oversight Board (контролен орган, разглеждащ случаи на неправомерно премахване на съдържание от социалните мрежи) да разрешат голи снимки, ако става въпрос за потребители с интерсекс ориентация. Причината са две снимки на трансджендър и небинарни хора, публикувани в Instagram през 2021 г. и 2022 г., а след това премахнати.

За първи път се разглеждат два случая заедно. Става дума за публикации от един и същ акаунт в Instagram, който е управляван от американска двойка, членовете на която се определят като трансджендър и небинарни. И двете снимки показват двамата потребители, снимани голи до кръста, но с покрити зърна. Текстът към снимките коментира грижата за здравето при трансджендър хората, както и факта, че единият от двамата потребители скоро ще се подложи на операция за премахване на гърдите, за която е открита кампания за набиране на средства.

След серия сигнали към Meta, както от автоматизираните системи, така и от потребители, снимките са проверени за нарушаване на стандартите и са свалени заради голота и линк към платформата за набиране на финанси. След като засегнатите потребители се обръщат към въпросния контролен борд (The Oversight Board) и към Meta, постовете са възстановени.

"Стоп на цензурата във Фейсбук": Граждани излязоха на протест пред TELUS (ВИДЕО)

Десетки граждани излязоха на протест пред сградата на TELUS на столичния площад "Македония" в следобедните часове на сряда, за да израз...

Според борда премахването на двете снимки е неправомерно и не нарушава актуалните стандарти на платформата. Въпросните стандарти са много всеобхватни и объркват потребителите, както и модераторите на съдържание. Правилата за голо съдържание се прилагат на базата на мъжкия и женския пол и досега не беше ясно как се процедира при публикация на голота от небинарен потребител, например. 

Ето какви са още препоръките на борда към Meta: да се определи ясен, обективен и уважаващ правата критерий, чрез който да се прилагат стандартите за голота и сексуално съдържание, така че всички хора да бъдат третирани равно и спрямо стандартите на международното право, без дискриминация, основана на сексуална ориентация или пол. Meta трябва да даде повече яснота относно контрола върху публикуването на сексуално съдържание и критериите, които са довели до премахването на двете снимки.

Трябва да бъдат ревизирани и правилата, които прилагат модераторите, за да се избегнат подобни грешки от страна на Meta.

Цялото решение на борда можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

На коктейл без грим в "Ергенът". Ето какво предстои тази седмица (СНИМКИ)

Глория претърпя инцидент. Вижте какво се e случило (СНИМКИ)

Емилия каза истината за отношенията със съпруга ѝ Жорж Башур

Лили Иванова празнува рожден ден, бившият ѝ мъж издаде годините ѝ

Глория отговори със СНИМКА на слуховете за раздялата си с младото си гадже

Да се харесаш на всеки: Папи Ханс с емоционални признания за себе си (ВИДЕО)

Забравена на тавана: Продават на търг акустична китара на Джон Ленън (СНИМКА)

Честито: Христо Стоичков вече и с внук

Илиана Раева с неочаквана постъпка към Краси Радков (ВИДЕО)

Андреа се обясни в любов на турски актьор (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com