Скандал на "Оскар"-ите - съмнения за непозволен лобизъм за номинирана актриса

5057
Скандал на "Оскар"-ите - съмнения за непозволен лобизъм за номинирана актриса
Снимка: Getty Images

Американската филмова академия заяви официално, че преразглежда тазгодишните кампании за номинации за "Оскар", ден след като медиите повдигнаха въпроси относно изненадващата номинация на британската актриса Андреа Райзбъро във филма "To Leslie".

Райзбъро е номинирана за най-добра актриса за ролята на самотна майка алкохоличка в малко известния филм "To Leslie". Обявяването ѝ в списъка с кандидатките за "Оскар" сериозно изненада филмовите специалисти, тъй като наистина малцина очакваха тя да участва във финалната фаза на конкурса.

Изданието "Puck" съобщава, че неочакваната номинация е повдигнала въпроси дали агресивната кампания в полза на Райзбъро не е нарушила правилата за лобиране, определени от Американската академия за филмово изкуство, пише БГНЕС. 

В петък Академията излезе с изявление, в което се казва, че организацията "извършва преглед на процедурите за провеждане на кампанията около тазгодишните номинации, за да се увери, че няма нарушения". В изявлението не се споменава името на Райзбъро, но е ясно, че именно нейната номинация е поводът за проверката.

Номинираната за най-добра главна женска роля Андреа Райзбъро

Тази проверка има за цел също така "да разкрие дали може да са необходими промени в насоките с оглед новата ера на социални медии и цифрова комуникация", се казва в изявлението на Академията.

Американската филмова академия от години се опитва да ограничава начините, по които студиата комуникират с членовете ѝ, които гласуват и така определят номинациите за "Оскар". Има специален правилник колко често и какво може да се казва в разговорите в рамките на кампанията за номиниране.

Създателят на "Шесто чувство": Холивуд стана бездушен и болен

От "Шесто чувство" до "Без(смъртен)", режисьорът М. Найт Шаямалан има уникална поредица от хитове, но в наши дни той работи извън систе...

"Puck" добява, Мери Маккормак - съпругата на Майкъл Морис, който е режисьорът на филма "To Leslie", заедно с нейни приятели е "изпратила имейли и се е обаждала на много членове на актьорската гилдия на Академията, молейки ги да се застъпят за малко гледаната драма и да пишат онлайн за разтърсващото изпълнение на Райзбъро".

ОЩЕ: От 90 до 0: тазгодишните награди "Оскар" в цифри и любопитни факти

Резултат от тези молби е имало, защото след това десетки звезди от А-листата "я възпяват и помагат за спечелването на заветната номинация", се казва в материала на изданието.

"Сигурни сме в честността на нашите процедури за номиниране и гласуване и подкрепяме искрените граждански кампании за изключителни актьорски изпълнения", се казва още в изявлението на академията.

"To Leslie" е събрал 27 000 долара в киносалоните от излизането си през октомври, според Box Office Mojo. Носителите на наградите "Оскар" ще бъдат обявени на церемония на 12 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

След "Ергенът": Кристина и Мария признаха какво мислят за Алек (СНИМКИ)

Участници в "Игри на волята" станаха родители (СНИМКИ)

Любимка на шеф Ангелов напусна Hell's Kitchen (СНИМКA)

Неочаквано в "Ергенът" две дами останаха без роза. Вижте кои (СНИМКИ)

Холивуд ужасен след отмяна на присъдата на Уайнстийн

Колко точно са близки Мистър България и Виолета от "Игри на волята"? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com