Събуждане на мумиите и липсващи авторски права: Реакциите на новината за "Под прикритие 6" (ВИДЕО)

2326
Събуждане на мумиите и липсващи авторски права: Реакциите на новината за "Под прикритие 6" (ВИДЕО)
Снимка: bnt.bg

Новината, че ще има нов сезон на "Под прикритие", развълнува не само феновете на сериала, но и мнозина от филмовата гилдия. Мнение за сериала изразиха хора, които са били част от предишните сезони на сериала, както и сценаристи и общественици. Според един от основните актьори и някои от сценаристите на сериала, БНТ няма правата върху историята и персонажите.

Главният актьор във всички предишни сезони - Ивайло Захариев, който бе в ролята на полицая под прикритие Мартин "Шмекера", написа, че никой не го е търсил за снимките на новите серии. "Може би съм много страшен, защото си чета договорите и си знам правата, а още повече и се боря за зачитането им.", пише Захариев, припомняйки, че осъди на първа инстанция БНТ заради неизплащане на възнаграждения именно за ролята му в "Под прикритие". По темата: Защо Ивайло Захариев oсъди БНТ? Актьорът разказа ключови подробности за делото (ВИДЕО)

"Защо ли не се изненадвам, че БНТ пак показват, че не уважават авторските права... До колкото знам има колеги актьори, които са отказали вишочайшата покана да участват в това събуждане на мумиите, наречено Шести сезон, за което имат моето голямо уважение.", пише още актьорът.

Защо ли не се изненадвам, че БНТ пак показват, че не уважават авторските права... До колкото знам има колеги актьори,...

Posted by Ivaylo Zahariev on Tuesday, 6 February 2024

Все пак Захариев запазва добрия тон и в края на своя кратък коментар добавя: "Вярвам, че творческият екип, които са се събрали, са стойностни хора и могат да създадат добро нещо, но продуцентските сили на сегашната управа на телевизията е под въпрос.".

Основни сценаристи от предишните сезони не са потърсени

Двама от сценаристите на предишните сезони - Георги Иванов и Теодора Маркова, също не останаха безучастни към новината за "Под прикритие 6". Иванов и Маркова, заедно с Невена Кертова, са едни от най-активните и успешни млади сценаристи у нас. Те са работили по сериалите "Войната на буквите", "Братя", "Денят на бащата", Господин X и морето", "Под прикритие", "Революция Z", "Фамилията", "Стъклен дом" и др., както и по филма "Дъвка за балончета".

По повод новия сезон на "Под прикритие" Иванов пише следното: "Понеже цял ден ми звънят колеги и приятели журналисти. Не, не пишем ние Под прикритие, никой не ни е търсил, а и да беше, щяхме да откажем. Така, както са направили и повечето от основните актьори, за което - браво. Използването на марката Под Прикритие е отчаян опит за ПР. Да не говорим, че БНТ нямат правата въху историята и героите. Под прикритие беше успешен и приключи като успешен проект. Въпрос на хигиена е така и да си остане."

В следваща публикация на Георги Иванов, посветена на специалната пресконференция за обявяването на сериала, той споделя още, че решението на БНТ да продължи сериала е "удобно, защото няма нужда да се минава през конкурс. При това с един и същ режисьор, сценарист и главен актьор." Иванов добавя и видео с кратък откъс, в който Митовски казва, че щом мутренските години са се завърнали у нас, значи е време и "Под прикритие" да се завърне.

Гледах това нелепо събитие наречено Прес конференция, в което не беше дадена възможност за нито един въпрос. Озадачаващо защо изобщо са канени журналисти? Един от въпросите би трябвало да бъде - как в рамките на една година генералният директор решава да продължи два сериала. Което е удобно, защото няма нужда да се минава през конкурс. При това с един и същ режисьор, сценарист и главен актьор. А и може би има право, защото това пише в правилника, който сам е променил? Под Прикритие всъшност приключи през 2016-та година, цели 8 години от тогава. Като един от мотивите, които днес Митовски изтъкна за нуждата от нов сезон, е, че все по-честно чуваме за показни убийства, което значи, че мутренските години се завръщат. Интересно, защо тогава не беше продължен Денят на бащата, който е от 2019-та година, само преди 5 години, когато получи първа категория в БНТ - т.е. сериал, който заради силния си обществен отзвук, социална значимост и добрите си художествени качества трябваше да бъде продължен веднага. Между другото на Денят на бащата дори беше възпрепятствано международното разпространение. Иначе в последните седмици активно се говори и за семейните конфликти и споделеното родителство, но явно това не са достатъчно важни теми за БНТ!

Posted by Georgi Ivanov on Tuesday, 6 February 2024

"Интересно, защо тогава не беше продължен Денят на бащата, който е от 2019-та година, само преди 5 години, когато получи първа категория в БНТ - т.е. сериал, който заради силния си обществен отзвук, социална значимост и добрите си художествени качества трябваше да бъде продължен веднага. Между другото на Денят на бащата дори беше възпрепятствано международното разпространение. Иначе в последните седмици активно се говори и за семейните конфликти и споделеното родителство, но явно това не са достатъчно важни теми за БНТ!", пише още Иванов.

Теодора Маркова също бе красноречива по темата: "А БНТ дали знае, че няма права върху историята и героите на "Под прикритие"? Или тези неща вече са без значение, както много други. Респект към всички актьори, които са отказали да се включат в това съмнително начинание."

А БНТ дали знае, че няма права върху историята и героите на "Под прикритие"? Или тези неща вече са без значение, както...

Posted by Teodora Markova on Monday, 5 February 2024

Очаква се скоро официална позиция от БНТ по тази тема, за да обяснят казуса за липсващите права.

Още: БНТ откри конкурсната си сесия: Обяви девет позиции за нови филмови продукции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Панайот Панайотов като Мик Джагър с категорична победа на полуфинала в "Като две капки вода"

Камила е невинна: Истината за развода на Даяна и Чарлз

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Здрава Каменова с разтърсващ разказ за битката си с депресията

Катето Евро призна, че се бори с тежък порок

Теодора Духовникова разкри дали дъщерята на Румен Радев - Дарина, е талантлива актриса

Миро с огромно признание към Слави Трифонов

Наум Шопов се подлага на жесток глад, пие само вода

Познахте ли го? Това е Алек Младенов от "Ергенът" като дете (СНИМКА)

Папи Ханс избухна, развалил си отношения с Натали Трифонова заради Dancing Stars

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com