Затвор грози известна турска актриса заради коментар в Twitter (СНИМКИ)

13586
Затвор грози известна турска актриса заради коментар в Twitter (СНИМКИ)
Снимка: Hazal Kaya/Instagram

Голямата турска актриса Хазал Кая e в центъра на сериозен скандал в родината си. Тя е заплашена от 2 години и 4 месеца затвор по обвинение за обида в социалните мрежи. 

Звездата, прочула се с участието си в множество хитови сериали, сред които "Огледален свят", "Изкушение", "Нашата история" и др., е с повдигнати обвинения заради коментар по адрес на 27-годишния сержант Муса Орхан, който е подсъдим за изнасилване, станало причина за самоубийството на млада жена от град Батман. 

Изготвени са обвинителни актове с искане за лишаване на свобода и на актрисите Езги Мола и Фарах Зейнеп Абдула, които също са се изказали негативно за престъплението, разтърсило южната ни съседка.

Припомняме, че на 18 август 2020 г. 18-годишната Ипек Ир се простреля с пистолет в дома си квартал Бешири в турския град Батман и по-късно почина в болница. 34 дни след самоубийството на Ипек бе открито предсмъртното ѝ писмо, в което тя обяснява, че е била сексуално малтретирана от Муса Орхан. Той бе обвинен в сексуално посегателство, като магистратите поискаха да търка наровете в затвора в продължение на 12 години.

Снимка: Hazal Kaya/Instagram

След като разследването на случая приключи, срещу Хазал Кая бе съставен обвинителен акт с искане за лишаване от свобода до 2 години и 4 месеца за обида с гласово и писмено съобщение в социалните мрежи.

Хазал Кая е дала показания пред съда, като е заявила, че самоубийството на Ипек Ер е предизвикало широк обществен отзвук и лично я е разтърсило. "Това беше събитие, което повлия на общественото самосъзнание. Твърдението за сексуално посегателство бе подкрепено от съдебномедицинските доклади, а възможното освобождаване на Муса Орхан разклати както моята вяра в правораздавателната система, така и на цялото общество. Обявиха, че моята приятелка и колежка Езги Мола ще бъде съдена за обида. Разбунтувах се срещу тази ситуация и публикувах своето мнение в Twitter", обяви Кая пред Темида, цитирана от "Телеграф". 

"Прочетох писмото на Ипек много пъти. В него тя казва: "Муса Орхан унищожи надеждите ми, оскверни ме и разруши моя свят". Ипек подробно описва насилието, на което е станала жертва. Причина за моята реакция е, че всички надежди на едно младо момиче бяха отнети от човек, който, използвайки служебното си положение, я принуди да посегне на живота си. Това е чувствителен въпрос за честта и достойнството на една млада жена", разясни актрисата.

Снимка: Hazal Kaya/Instagram

"Не желая да принадлежа към правна система, в която е престъпление да наречеш изнасилвача – изнасилвач", категорична е Хазал Кая.

"Изнасилиха ме още в началото": какво е да си жена на кораб?

Ан още от дете мечтае да стане моряк. Но само за седмица тази мечта се срива. В началото на разговора ни тя подбира думите си много вни...

Известната актриса подчерта, че Муса Орхан вече е осъден на 10 години затвор за престъплението, като присъдата е потвърдена и на втора инстанция. Хазал Кая, която е сред най-големите активистки за правата на жените в Турция, е убедена, че реакцията ѝ не противоречи на закона. "Ние знаем колко е важно да се създаде обществен натиск по този въпрос, както и необходимостта от прилагане на съществуващите закони по най-ефективния начин за предотвратяване на насилието, сексуалното малтретиране и сексуалното насилие срещу жени. Като актриса винаги съм се стремяла гласът ми да се чува по такива въпроси", заяви Кая.

Адвокатът на подсъдимия Муса Орхан пък обвини Хазал Кая в популизъм и обяви, че тя е нарушила Конституцията на страната, нарушавайки правата на неговия клиент.

Снимка: Hazal Kaya/Instagram

ОЩЕ: Вижте колко е напълняла актрисата от "Огледален свят"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Дженифър Анистън разкри точно какво яде, за да поддържа идеална фигура

Почина една от звездите на "Властелинът на пръстените" и "Титаник" (ВИДЕО)

Как Марк Зукърбърг успя да докаже, че не е робот (ВИДЕО)

Кевин Спейси с нови обвинения за непристойно поведение спрямо мъже (ВИДЕО)

Първи думи на Венелин Венков след новината, че напуска "Ку-Ку бенд"

Продават имението на Матю Пери, в което той така и не успя да живее

Наградата, за която Ози Озбърн отчаяно мечтае

Разпад: Венков и Невена напускат "Ку-ку бенд"

Крисчън Слейтър очаква четвърто дете

Алек Болдуин призна, че е изшмъркал кокаин колкото от "Земята до Сатурн и обратно"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com