Логично - има замърсяване на водата в кладенца в Плиска

4661
Логично - има замърсяване на водата в кладенца в Плиска
Снимка: БГНЕС

Първите резултати от направените анализи на водата в разкрития при археологическите разкопки в Плиска кладенец показват повишено съдържание на нитрати.

Регионалната здравна инспекция в Шумен взе три проби от водата в разкрития кладенец. Първата проба е взета вчера в 15.30 часа, а другите две днес в 7.30 часа. Резултатите показват повишено съдържание на нитрати - съответно 140 мг/литър; 141 мг/литър; 150 мг/литър при норма 50 мг/ литър при норма 50 мг/ литър, съгласно Наредба № 9 от 2001 г.

Екоминистерството: Водата от Плиска не може да се използва за стопански цели

Министерството на здравеопазването е компетентен орган, който да каже за качествата на водата от "извора" в Голямата базилика в Плиска,...

От здравното министерство уточняват, че съдържанието на нитрати в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба. Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите на Наредба № 9 от 2001 г. Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък, 14 август, след 15 часа.

Рано сутринта днес (12 август) историкът Божидар Димитров призова премиера Бойко Борисов да каже на здравния министър Петър Москов да няма изследване на водата сега, когато археолозите още работят в кладенеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен