X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

ВиК - Шумен взе спешни мерки за проблема с водоснабдяването на квартал "Мътница"

1989
ВиК - Шумен взе спешни мерки за проблема с водоснабдяването на квартал "Мътница"
Снимка: ВиК - Шумен

Водоснабдяване и канализация – Шумен” ООД гр.Шумен започна аварийно възстановяване на дълбок сондаж № 5 от Водоснабдителна система „Мътница”. Целта на проекта е да се осигури спешно временно водоподаване на клиентите на дружеството в квартал „Мътница“ на град Шумен. В рамките на проекта ще бъде изградена временна водопроводна връзка за квартала, от дълбок сондаж № 5 до шахтов кладенец и временно съоръжение, с което ще се извършва водочерпеното от дълбокия сондаж.

„ Ние сме в непрекъсната комуникация с хората и разбираме техните тревоги и недоволство. Трайното решение на проблема ще се постигне след като се възстанови дълбок сондаж No 5 от водоснабдителната система на квартал „Мътница“. Тази система не работи от 30 години и ще бъде необходимо и възстановяването на помпената станция над дълбок сондаж № 5, заедно с прилежащото електрозахранване и оборудване. Предвижда се реконструкция на участък от напорен водопровод към помпена станция ”Мътница” и изграждане на водопроводна връзка, с напорен водопровод, от шахтов кладенец към водоема за квартала“, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен. „Вече е възложено проектирането на допълнителното водоснабдяване на квартал „Мътница“ от дълбок сондаж № 5. След приключване на съгласувателните процедури ще започне изпълнението на строително-монтажните дейности. С цел осигуряване на водоподаване за квартала за периода на ивършване на работите, „ВиК – Шумен” стартира аварийно възстановяване на дълбок сондаж № 5 от Водоснабдителна система „Мътница”. Започваме изграждане и на временна водопроводна връзка, която ще се използва до въвеждане в експлоатация на съоръженията от основния проект и включване в системата “, поясни тя.

МРРБ: Няма опасност от спиране на водата в Добрич и Шумен

Няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода, тъй като дълговете на двете ВиК дружества към „Енерго &nd...

Квартал „Мътница“ на гр. Шумен се водоснабдява от водоизточник, тип шахтов кладенец, разположен в терасата на р. Мътнишка. В началото на летния сезон, в следствие на трайното засушаване, дебитът на водоизточника значително намаля и стана недостатъчен за обезпечаване на нуждите на потребителите в квартала. Необходимостта от равномерно разпределяне на крайно недостатъчните водни количества, постъпващи във водоснабдителната система на квартал „Мътница“, наложи, в началото на месец юни т.г., въвеждането на режимно водоподаване.

В резултат на задълбочен експертен анализ като изпълним вариант за допълнително водоснабдяване на квартал „Мътница“ бе определено използването на съществуващ дълбок сондаж № 5 с бункерна помпена станция, част от водоснабдителна система „Мътница”.

Аварийното водоподаване ще се ползва само докато приключат предвидените дейности по изграждане на допълнително водоснабдяване на квартал „Мътница“.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com