Документи с лични данни се въргалят в двора на бившата Белодробна болница в Сливен

13001
Документи с лични данни се въргалят в двора на бившата Белодробна болница  в Сливен
Снимка: Actualno.com, Мариана Иванова

Лични досиета на лекари, служители и пациенти на ликвидираната Белодробна болница в Сливен се въргалят сред боклуците и буренаците в двора на запустялото лечебно заведение. За това алармираха читатели на Actualno.com.

Те се натъкнали на служебното досие на свой познат, след което направили серия от снимки на подобни „находки“, очевидно измъкнати от административната сграда на бившата болница, по-скоро остатъците от нея.

Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Сливен бе закрита в края на 2010 година по решение на Министерството на здравеопазването. Решението за закриване на лечебното заведение бе взето на фона на високата заболеваемост от туберкулоза в региона, пълното безхаберие на принципала за техническото състояние на сградния фонд, и въпреки извършените през последните години от съществуването му частични ремонти - с участието на Японското правителство и местната общност.

През 2010 година МЗ назначи ликвидационна комисия в състав: д-р Митко Баев, адвокат Милена Мангинова и финансистката Весела Цонева, които да осъществят ликвидацията на болничното заведение. Този срок бе удължаван неколкократно, но процедурата така и не е завършена. През 2011 гдина д-р Митко Баев е заменен като ликвидатор от друг сливенски лекар – д-р Георги Георгиев, сочи справка в официалните регистри. Очевидно работата по ликвидацията е продължила да буксува, тъй като през март 2016 година има поредна смяна на ликвидатора – за такъв е назначен членът на Софийската адвокатска колегия Мариян Момиров.

Резултатите от работата на всички тези оторизирани от държавата (МЗ) експерти е очевидна! И се търкаля сред руините, бурените, миазмите и животинската гмеж в бившата белодробна болница на Сливен.

Не е ясно и каква е съдбата на диспансеризираните няколкостотин белодробни болни, след закриването на специализиранта болница и замяната ѝ с пулмологично отделение в областната многопрофилна болница „Д-р Иван Селимински”, открито през февруари 2012 година, но с капацитет от едва с 48 легла. Според бивши служители на Белодробната болница тя е съхранявала болничните досиета на около хиляда души, с техните диагнози, изследвания, история на заболяванията.

И днес разхвърляни листи и парчета от служебни и здрави картони могат да бъдат намерени сред зловонието на джунглата, избуяла в огромния двор на 120-годишната болница – бивш паметник на културата, а в момента бунище...

 

 

Джунгла, олицетворяваща цялата ни здравна реформа, впрочем.

Мариана Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com