Откриха първата детска градина в ромския квартал на Сливен

5932
Откриха първата детска градина в ромския квартал на Сливен
Снимка: Община Сливен

Откриха първата детска градина в сливенския квартал „Надежда”, предаде кореспондентът на Actualno.com.

За пръв път децата от квартала ще могат да посещават детска ясла и градина в близост до домовете си. Новият интегриран социален комплекс е изграден по проект на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, финансиран по специалния компонент ЗОВ („Здраве и образование за всички”) на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Общата стойност на проекта е 2 милиона и 700 хиляди лева.

Швейцария дари 2,5 млн. лв за детска градина в ромската махала в Сливен

130 хлапета от населения предимно с роми квартал „Надежда“ в Сливен за пръв път ще имат възможност  да посещават детс...

Многофункционалната сграда включва детска градина с капацитет 134 места, културно-образователен център за ромска култура и медицински център с три лекарски кабинета, манипулационна и прилежащи помещения. Модерната сграда е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване в квартал „Надежда“, което я прави леснодостъпна за всички.

Официалното откриване развълнува квартала с присъствието на много официални лица: посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен, заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, кмета на общината Стефан Радев, депутати, представители на редица държавни институции от Сливен и областта.

В приветствието си към присъстващите Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен подчерта, че навсякъде по света основна задача на институциите и родителите е да осигурят достъп на децата до образование и здравеопазване, което е ключът към по-успешен живот. „Щастлива съм, че в хармония с усилията на българската държава, Швейцария успя да допринесе за построяването на детската градина. Сигурни сме в доброто сътрудничество между местните институции, което ще допринесе децата да получат възможно най-качественото образование”, изтъкна още  посланик Коен.

„Много деца ще пораснат тук, ще получат образование, подкрепа и шанс за по-добър живот, за по-добра интеграция. Убеден съм, че тази инвестиция е най-доброто, което можем да направим в тази посока, и ефектът от нея ще бъде положителен и дълготраен”, посочи в словото си кметът Стефан Радев.

Малчугани от Плевен учиха как да ценят водата

Малчуганите от група „Палави мишлета“ на плевенската детска градина „Щастливо детство“ се учиха как да ценят во...

Интегрираният комплекс за образователни и социални услуги в квартал „Надежда” е поредната съществена стъпка към пълноценната интеграция на ромите и ефективното им социално включване в държавността и обществените процеси.

Екипът от специалисти, който ще работи в новото детско заведение, е изключително мотивиран да приобщи децата към света на познанието и културата, да развива талантите им и да ги направи достойни граждани на ХХI век.

„Започваме нещо наистина ново. Вярвам, че заедно с Община Сливен, неправителствените организации и не на последно място – родителите, ще постигнем много добри резултати. Уверена съм, че ще има много щастливи деца и доволни семейства. И повече шанс и надежда за всички”, каза за Actualno.com Катя Вълева, директор на детска градина „Надежда”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com