X
 
 

Сливенски фирми ще обучават гимназисти

3479
photo of Сливенски фирми ще обучават гимназисти
Снимка: Областна администрация Сливен
Водещи сливенски фирми са заявили желание да обучават ученици в производствените си бази. Това стана ясно днес на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областна администрация, на която бе обсъден план-приемът за учебната 2019/2020 година.

„Приоритет при определянето на държавния план-прием е преструктурирането му към STEM-профили и професии”, изтъкна по време на срещата началникът на Регионалното управление на образованието Боян Аксаков. (STEM е английска абревиатура от думите наука, технологии, инженерство и математика). Другият приоритет е  повишаване интереса на учениците към професионалните паралелки, посочи той.

Община Сливен обяви процедура за саниране на детска ясла

Обществената поръчка за изготвяне на инвестиционен проект, авторски надзор и извършване на строителни и монтажни работи за саниране и в...

През учебната 2018/2019 г. от планираните 41 професионални паралелки са били реализирани едва 29. За следващата учебна година обаче сливенските учебните заведения предвиждат по-директно сътрудничество с производствените предприятия и адаптиране на план-приема си към пазара на труда. Професионалната гимназия по механотехника в Сливен например кандидатства за общо 6 паралелки, една от които с дуално обучение с профил машини и системи с цифрово-програмни устройства. Обучението ще се извършва в партньорство със ЗММ - Сливен.

СУ „Неофит Рилски“ в град Твърдица разчита на прием в три паралелки, две от които с дуално обучение. Учениците ще се обучават в профил текстил и облекло, а практиките ще се провежда във фирма „Аглика“, каза директорката Петранка Минчева.

От години приемът в Професионалната гимназия по текстил и облекло „Д. Желязков“ е изцяло съобразен с потребностите на работодателите, подчерта директорката Даниела Караманова. Първата паралелка с дуално обучение е създадена в партньорство с фирма „Едоардо Миролио“, а учениците ѝ вече са в XI клас. Радващо е, че за следващата учебна година фирмата е заявили желание за разкриване на още две дуални паралелки.

Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козаров“ обмисля регистрацията си като обучителен център за придобиване на първа квалификационна степен. Това отговаря на търсенето на работна ръка в строителния бранш, стана ясно още по време на работната среща.  

Висши американски военни се срещнаха с областния управител и кмета на Сливен

Висши американски военни вчера проведоха срещи с ръководителите на държавната и общинската власт в Сливен. Визитата бе съвместна инициа...

Съвсем нова специалност предстои да бъде разкрита в СУ „Константин Константинов“ в Сливен, съобщи директорката Веселка Паскалева. Училището ще обяви прием е за паралелка с профил „спедитор-логистик“. Професията е сред най-търсените на пазара и е свързана с развитието на транспорта и икономиката, подчерта Паскалева. Специалността е в списъка на защитените от държавата професии.

Предложенията на учебните заведения за прием в професионални и профилирани паралелки ще бъдат утвърдени в средата на месец февруари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 март

Овен Тази сряда не сте длъжни да следвате ничии препоръки. Колко и голям да е авторитета на човека, вие най-добре знаете как да постъп...

Последно в Актуално