X
 
 

ТЕЦ – Сливен е безопасен за гражданите, твърдят от топлофикационното дружество

3114 0
photo of ТЕЦ – Сливен е безопасен за гражданите, твърдят от топлофикационното дружество
Снимка: Община Сливен
Горивото, използвано от „Топлофикация Сливен“ ЕАД, не замърсява околната среда и въздуха в града.

Категоричното изявление бе направено от управителите на сливенското топлофикационно дружество по време на среща с представители на Общински съвет – Сливен, организирана по повод питания в местния парламент за евентуални замърсявания на околната среда при изгарянето на твърди битови отпадъци.

„Най-важно за нас и нашите съграждани е да се спазват екологичните стандарти. Няма да правим компромис в тази връзка. Затова беше свикана и тази среща - за да обясни ТЕЦ - Сливен своята дейност“, изтъкна кметът Стефан Радев.

„Топлофикация Сливен заменя част от въглищата, които използва за производство на топлинна енергия, с екологично гориво. По този начин значително ще бъдат намалени разходите за въглеродни емисии“, каза директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов. „За нуждите си ТЕЦ - Сливен използва предимно въглища и брикети. Отделно от това е необходимо да се закупуват въглеродни емисии, които се търгуват на борсов пазар и през последната година цената им е нараснала в пъти“, обясни той.

Костов посочи, че дейността на дружеството е съобразена с всички европейски директиви и че то разполага с всички необходими разрешителни, включително за използването на биомаса и/или модифицирано гориво RDF (Refused Derived Fuel), което се взима от сертифицирани източници.

„Аз съм роден и живея в този град, семейството ми живее тук, детето ми живее тук. В този ред на мисли искам да подчертая, че ние се стараем и работим така, че никога да не позволим да замърсяваме въздуха“, категоричен беше директорът на ТЕЦ - Сливен.

Председателят на борда на директорите инж. Ангел Ангелов поясни, че иновативната дейност на предприятието е насочена към поддържането на ниска цена за абонатите. През последните години многократно са нараснали разходите на дружеството, и това е основната причина за търсене на алтернативни източници на енергия.

„Опитваме се да предприемем навременни мерки, които да подобрят екологията и да удължат живота на ТЕЦ - Сливен. Едното, което ни поддържа, са хората. Другото е Общината, и  нашата услуга трябва да е в помощ на Общината“, допълни Ангелов.

От дружеството поканиха общинските съветници на място да се запознаят с процеса на изгаряне на отпадъците и с дейността на „Топлофикация Сливен“.

Actualno.com припомня, че няколко екологични организации оспориха процедурата, по която бяха получени разрешителните за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ – Сливен. Те атакуваха и липсата на сериозно и прозрачно обществено обсъждане преди въвеждането на новата технологията в експолатация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новините: Най-важното за деня, 19 юли

Реадакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 юли.  НАП: 5 МЛН. ЕГН-ТА СА ИЗТЕКЛИ ПРИ ХАКВАНЕТО,...