ТЕЦ – Сливен е безопасен за гражданите, твърдят от топлофикационното дружество

6318
ТЕЦ – Сливен е безопасен за гражданите, твърдят от топлофикационното дружество
Снимка: Община Сливен

Горивото, използвано от „Топлофикация Сливен“ ЕАД, не замърсява околната среда и въздуха в града.

Категоричното изявление бе направено от управителите на сливенското топлофикационно дружество по време на среща с представители на Общински съвет – Сливен, организирана по повод питания в местния парламент за евентуални замърсявания на околната среда при изгарянето на твърди битови отпадъци.

„Най-важно за нас и нашите съграждани е да се спазват екологичните стандарти. Няма да правим компромис в тази връзка. Затова беше свикана и тази среща - за да обясни ТЕЦ - Сливен своята дейност“, изтъкна кметът Стефан Радев.

„Топлофикация Сливен заменя част от въглищата, които използва за производство на топлинна енергия, с екологично гориво. По този начин значително ще бъдат намалени разходите за въглеродни емисии“, каза директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов. „За нуждите си ТЕЦ - Сливен използва предимно въглища и брикети. Отделно от това е необходимо да се закупуват въглеродни емисии, които се търгуват на борсов пазар и през последната година цената им е нараснала в пъти“, обясни той.

Костов посочи, че дейността на дружеството е съобразена с всички европейски директиви и че то разполага с всички необходими разрешителни, включително за използването на биомаса и/или модифицирано гориво RDF (Refused Derived Fuel), което се взима от сертифицирани източници.

„Аз съм роден и живея в този град, семейството ми живее тук, детето ми живее тук. В този ред на мисли искам да подчертая, че ние се стараем и работим така, че никога да не позволим да замърсяваме въздуха“, категоричен беше директорът на ТЕЦ - Сливен.

Председателят на борда на директорите инж. Ангел Ангелов поясни, че иновативната дейност на предприятието е насочена към поддържането на ниска цена за абонатите. През последните години многократно са нараснали разходите на дружеството, и това е основната причина за търсене на алтернативни източници на енергия.

„Опитваме се да предприемем навременни мерки, които да подобрят екологията и да удължат живота на ТЕЦ - Сливен. Едното, което ни поддържа, са хората. Другото е Общината, и  нашата услуга трябва да е в помощ на Общината“, допълни Ангелов.

От дружеството поканиха общинските съветници на място да се запознаят с процеса на изгаряне на отпадъците и с дейността на „Топлофикация Сливен“.

Actualno.com припомня, че няколко екологични организации оспориха процедурата, по която бяха получени разрешителните за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ – Сливен. Те атакуваха и липсата на сериозно и прозрачно обществено обсъждане преди въвеждането на новата технологията в експолатация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Новият временен наместник на Сливенската епархия е известен

Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com