Болницата в Смолян е на път да загуби тежко дело за имот в Пампорово

5719
Болницата в Смолян е на път да загуби тежко дело за имот в Пампорово
Снимка: tirs.bg

След като плати над 700 000 лева за смъртта на 4-годишната Никол болницата в Смолян е на път да загуби дългогодишно дело за атрактивен имот в курорта Пампорово.

Става въпрос за вила „Здраве“, която понастоящем е хотел „Дюкс плейс“.Намира се до ски плаца в ядрото „Малина“, местност Ардашлъ.

Вилата „Здраве“ с площ 72 квадрата и навеси към нея (общо 109 кв.м) е собственост на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. През 1993 г. тогавашната Окръжна работническа болница я отдава под наем на ЕТ „Год фадър – Лазар Тотев“ от Пловдив.

През 1994 г. наемателят извършил редица преустройства – реконструкция, пристояване и надстрояване в имота. Превърнат е в тризвезден хотел.

Експлодира апартамент в Рудозем, повреден е и автомобил

Вчера е експлодирал апартамент в Рудозем, повреден е и автомобил, паркиран отпред, съобщи полицията в Смолян. На 11 септември, около 1...

Впоследствие има подписани множество анекси, с които срокът е продължаван, наемът е променян, правени са още и още подобрения. През това време фирмата била прехвърляна няколко пъти до момента, в който е вече ЕТ „Год фадър – Георги Петров“ и на „Дюкс“ ЕООД (Пловдив), еднолична собственост на Георги Петров.

Подобренията са договорени с анекс 5 на 03.09.1996 г., в който се предвижда, че „осъществените промени в наетия имот от наемателя са за негова сметка и остават негова собственост след изтичане на срока на действие на основния договор и на анекса”.

Претенциите на наемателя се базират основно на тази клауза.

Договорът изтекъл през ноември 2008 година, но наемателят отказал да се раздели с имота и в края на 2009 година ръководството на болницата решава да заведе дело за собствеността си.

Хотелът се състои от приземен етаж с кухненски помещения, склад за хранителни продукти, заведение и санитарен възел, първи етаж с три стаи с по две легла, тавански етаж с две стаи с по три и четири легла, барака за стопански нужди и прилежащо към сградата дворно място. Според направената експертиза сградата е частна държавна собственост. Тя не е в автентичния си вид - уширена е и изцяло реконструирана от наемателите. Помещенията са общи след реконструкцията, входът е един, има общо стълбище. Не се касае за отделни постройки, които да бъдат отделени от самата сграда така, както тя е съществувала в първоначалния си вид.

Влагат 11 млн. лв. в пътя Средногорци-Рудозем по българо-гръцка програма

Близо 11 млн. лв. е инвестицията в рехабилитация и реконструкция на 7 км от второкласния път между Средногорци и Рудозем. Проектът се с...

Миналата година Окръжният съд на Смолян реши делото в полза на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”.

Според съдебно-техническа експертиза вила „Здраве“ била преустроена в хотел „Дюкс плейс“ като процентното съотношение по застроена площ било 45.23 %, а по кубатура 44.59%.

Пред съда пловдивчанинът твърди, че МБАЛ-Смолян, се е обогатила неоснователно с приблизително 400 000 лв., поради неизпълнение на условието за прехвърляне на собствеността на извършените подобрения. Средствата и материалите за реконструкцията били изцяло за негова сметка и при присъединяване на част към главна вещ, без възможност за отделяне. Така, че собственикът на главната вещ придобивал и принадлежността при задължение да плати обезщетение. И моли съда да осъди ответника да им заплати сумата от 150 000 лв., частичен иск от 400 000 лв.

Съдът обаче счита, че пловдивското дружество не може да бъде собственик на земята и така, макар и с подобрения за стотици хиляди левове, тризвездният хотел остава за МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”.

Обявява клаузата в анекс 5 за нищожна. Според Окръжния съд тя не предвижда задължение за прехвърляне на собственост върху недвижим имот срещу определена цена, затова не може да се тълкува като някакво обещание за продажба при цена, представляваща стойността на подобрението. Тя не може да се схваща и като създаваща някакво бъдещо основание, въз основа на което наемателят-държател да претендира стойността на подобренията.

Четири кандидати за ГКПП Рудозем – Ксанти

Четири кандидати – две фирми и два консорциума, са подали оферти за участие в процедурата по изграждане на граничен контролно-про...

А съответните искове според съда са погасени по давност- с изтичане на 5 г. от извършване на подобрението през 2000 г., и с изтичане на 4 г. от разваляне на договора за наем.

След влизане на решението в сила здравното заведение незабавно внесе иск за пропуснати ползи. В продължение на всички години, откак е наложена възбрана, имотът не е могъл да се отдава под наем. А болницата няма други възможности да получава доходи от този обект, защото е със статут на лечебно заведение.

Искът на болницата бе за 125 хил. лева, но тя предяви частична претенция за 60 000 лева. И го спечели.

Пловдивския апелативен обаче обезсили решението на Окръжния съд в Смолян и го върна за ново разглеждане от друг състав.

На 26 септември т. г. делото по жалба на МБАЛ – Смолян, ще бъде гледано във Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян