Болницата в Смолян увеличава леглата в 3 отделения, лекарите не смогват на пациентите

3916
Болницата в Смолян увеличава леглата в 3 отделения, лекарите не смогват на пациентите
Снимка: МБАЛ - Смолян

В три отделения на областната болница в Смолян увеличават леглата със специална заповед на изпълнителния директор д-р Марин Даракчиев, стана ясно днес.

Заради грипната епидемия са спрени плановите операции, продължава повишеният прием на пациенти в някои отделения, основно с усложнения на вирусната инфекция. Все още е увеличен приемът в отделенията Пулмология, Кардиология и ОАИЛ, съобщи д-р Емилия Апостолова – зам.-директор по медицинските дейности.

По потока на пациенти в Спешно отделение и в Неотложния кабинет се съди за това, че няма особено намаляване на патологията, коментира тя.

Във връзка с повишената заболеваемост и на основание Наредба №49 изпълнителният директор д-р Марин Даракчиев е издал заповед, с която временно се увеличава броят на леглата в отделенията, в които има по-голям прием.   

„Работи се на пълен капацитет. Болните, които имат нужда от хоспитализация, не се връщат. Осигурен е в достатъчен обем персонал. Подсигурена е и болничната аптека с необходимите медикаменти, в това число и противовирусни“, допълва д-р Апостолова.

„При нас, във Вътрешно отделение, постъпват болни, когато имат примерно доказана грипна пневмония. Доказан грип може да усложни всяко наше заболяване. Имаме много тежко болни. С леглата е някакъв ужас. Имаме всякакви белодробно болни, хроници с хронична обструктивна болест, която след настинки се влошава. Просто вирози, тежки пневмонии и пациенти с плеврални изливи вследствие на друго заболяване, като бъбречна недостатъчност, кардиации, усложнени пневмония с изливи, тежки дихателни недостатъчности. Но в момента е някакъв взрив и с много тежко протичане, защото са след настинки“, обясни пулмологът д-р Екатерина Караянкова.

И тъй като тя дава дежурства и в Спешна помощ към МБАЛ – Смолян, й прави впечатление колко много онкоболни постъпват в болницата, където няма онкологично отделение.

„Назначават им планови химиотерапии в Пловдив, но явно и при тях е много натоварено. Започват да ги връщат, а хората не се прибират в къщи, защото са зле. Пристигат на рампата на Спешна помощ в Смолян. Колегите ги приемат, престояват по един-два дена, докато излязат всички изследвания, да са под лекарско наблюдение и ги изписваме за плановите химиотерапии. Явно в Пловдив също имат много хора и почват да им променят датите за вливки. А има много хора, които не понасят вливките и един-два дни след процедурата се чувстват ужасно и като няма къде, постъпват при нас“, посочи тя.

По думите й в областната болница в момента е страшно натоварено, от цялата област идват пациенти в Смолян.

„И когато вече е свръх натоварено, идва и пациент, който не е за нашата болница, но има придружаващи заболявания, които започват да утежняват положението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...