Държавният архив в Смолян отбеляза 60-годишен юбилей

2378
Държавният архив в Смолян отбеляза 60-годишен юбилей
Снимка: Анита Чолакова

60-годишен юбилей отбеляза днес Държавният архив в Смолян. Празникът му започна с музикално поздравление от новосъздадения оркестър „Икономско настроение“ с ръководител Боян Петевски на Професионалната гимназия по икономика в областния град.

„Както знаете 60 години в живота на човек са повод за равносметка на постигнатото. Със своите 60 години от създаването си Държавен архив в Смолян създава своя история. Утвърждава се като учреждение с традиции в събирането, съхраняването, опазването и популяризирането на документалното богатство на видни личности, институции и историята на родния край“, заяви началникът му инж. Милка Матушева.

Тя благодари на многобройните си гости за уважението и отбеляза, че архивите не просто осъществяват политиката по събиране, съхраняване и използване на архивните документи, а са паметта на нацията.

„Те са тези, които пазят истината за историята, каквато е записана в документите - обективният и безпристрастен свидетел на всички процеси, през които е преминал нашият народ и нашата държава по своето формиране и изграждане“, посочи Матушева.

Смолянският архив е един от най-младите в страната. Той  е започнал да функционира на 3-ти януари 1963 година. Неговият първи и най-дългогодишен ръководител е Андрей Печилков, който също дойде на празника.

В началото архивите на Смолян били настанени в две помещения на частна сграда. В едното заработили служителите, а в другото били струпани новоприетите архивни фондове от Пловдив и Хасково. След пожар в тази сграда на архива били предоставени два кабинета от Окръжния народен съвет. Впоследствие се преместили на първия етаж на някогашния ресторант „Здравец“, а в момента са в специална сграда на стария център на Смолян. След рехабилитацията й през 2009 г. тя е сред най-модерните архивни постройки в страната.

Първият личен фонд, който бил приет и заведен, е на краеведа, учител македоноодринец Георги Тодоров Дорков от Смолян през юли 1965 г.

Държавният архив в Смолян притежава най-богатата колекция от османо-турски документи сред регионалните архиви в страната. Заведен е през януари 1974 с над 12 хиляди документа, повечето от които преведени. Немалка част от тях са лични фондове. Сред тях е най-ранният писмен документ на хартиена основа - от 1615 г.

По повод 25 годишнината на архива той получава орден "Кирил и Методий - Втора степен"

Директори освен Печилков, са били Бранко Давидов, Мария Богданова, Зоя Начева, Димитър Севов, който от няколко години е шеф на архивната дирекция в Пловдив. 

Първи в страната архивът в Смолян се заема с проучването и внедряването на компютърна система за автоматизиране на архивните дейности. Системата за автоматично извършване на справки е създадена от местната фирма "Алгорита" и служители на архива.

Отново първи от Смолян предоставили целия си научно-справочен апарат на архива в електронна архивна система, достъпна за всички чрез интернет.

Дигиталният масив на архива в Смолян надхвърля 6 190 дигитални обекта и над 10 880 дигитални образа на снимки и документи, сред тях особено уникални документи.  

Към днешна дата той притежава общо 2721 архивни фонда, от които  2432 учрежденски и 2 089 - лични. Съхранили са стотици видео и кино ленти, магнетофонни ленти, касети, диапозитиви и негативи. Изготвили са над 85 издания - сборници, албуми, юбилейни вестници, каталози, справочници, стотици самостоятелни изложби.  

„Днешният ден не е само ден на цифри и факти, а повод да обърнем внимание на хората, които стоят зад тези статистики, отдали години от живота си за съхраняването и популяризирането на архивната дейност. Убедени в своята мисия, първите му служители с възрожденски патос спасяват от превратностите на миналото документална историческа памет на родопчани и опазват документалното богатство за поколенията. Щафетата подемат все по-нови поколения архивисти, които полагат неимоверно много усилия, за да се въведе необходимият порядък в служби и учреждения, да се научат служителите в тях на уважение към документите не само заради тяхната оперативна стойност, но и като бъдещи исторически извори. В същото време издирват, окомплектоват и убеждават изявени личности и техните наследници да предадат създадените и съхранени от тях документални материали в архивната институция, където ще бъдат запазени завинаги за идните поколения“, посочи инж. Матушева.

По думите й през всичките тези 60 години архивните служители, създали, съградили и издигнали архива до нивото на разпознаваемост като утвърдена институция, достойно и всеотдайно изпълняват професионалния и служебния си дълг и успешно се справят предизвикателствата пред архивното дело.

„Стабилната основа, която те са създали, е причина да сме горди днес“, подчерта тя.     

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян