X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Екоексперти преброиха 50 мъртви риби в златоградски реки

1099
Екоексперти преброиха 50 мъртви риби в златоградски реки
Мъртва риба от вида мряна е установена в малки участъци от реките Голяма и Върбица. Около 30 мъртви екземпляра са преброени в река Върбица в Златоград и около 20 в началото на града в река Голяма. И в двата водни обекта са забелязани да плуват кефали.

Сигналът е получен на „зеления“ телефон на Районната инспекция за околната среда и водите в Смолян на 29 януари около 13 часа, съобщиха от екоинспекцията.

Проверяват сигнал за мъртва риба в река Тунджа

Община Сливен извърши проверка по сигнал за мъртва риба в река Тунджа, на границата между землищата на селата Крушаре и Глуфишево. Това...

Сигналът за мъртва риба е бил проверен от експерти на РИОСВ – Смолян, Басейновата дирекция Източнобеломорски район“, Регионалната лаборатория към ИАОС - Смолян и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Установено било, че река Голяма е с непроменен цвят, а утаечното езеро на хвостохранилище „Ерма река“ е бистро. Взети са проби от 4 пункта за повърхностни води. На място са измерени стойностите на активна реакция рН, електропроводимост, разтворен кислород и наситеност на кислород.

Резултатите от всички проби са в норма, съобщават от РИОСВ - Смолян. Допълнително в лабораторни условия ще бъдат анализирани и показателите: калциево-карбонатна твърдост, желязо разтворено, манган, цинк, мед, кадмий, олово, никел, цианиди свободни. Те ще бъдат оповестени след извършване на анализите.

Последната проверка на хвостохранилище „Ерма река“ е направена от РИОСВ – Смолян преди 4 дни. Взети са водни проби за анализ. Резултатите са значително под нормите по показатели желязо общо, неразтворени вещества, ХПК, хром – шествалентен.

МОСВ: Заради горещината има мъртва риба в река Тополовска

Експерти от РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция и Регионална лаборатория към ИАОС извършиха спешна проверка по сигнал за мъртва...

През изминалата седмица, експерти от трите институции са проверили сигнал за мъртва риба в участък от река Арда (в района на село Горно Прахово, община Ардино). Тогава са установени единични мъртви екземпляри от вида мряна. При анализа на взетите водни проби не е установено замърсяване на река Арда.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com