Екопроект за дивите орхидеи в Смолян даде посока за опазването им   

7113
Екопроект за дивите орхидеи в Смолян даде посока за опазването им   
Снимка: Анита Чолакова

Екопроект за дивите орхидеи зададе посока за тяхното опазване. Разкри нови опции за местния туризъм. Показа, че възможностите по  екологичната мрежа „Натура 2000“ са повече от ограниченията, просто трябва да се познават. Това е краткият резултат по проекта с название „Споделена визия за екологична мрежа Натура 2000 в регион Смолян“  по Оперативна програма „Околна среда“, стана ясно днес на заключителната му пресконференция.

„Това беше една тема, важна за региона ни от гледна точка на устойчивото развитие на региона,  защото това е част от богатството ни. Дивите орхидеи се развиват в един много дълъг период- стогодишен, и е важно да ги познаваме, да ги пазим и съхраним за бъдещите поколения“, заяви ръководителят на проекта Ефтима Петкова – директор на дирекция „Международни проекти, програми, обществени дейности”. По думите й занапред ще се работи за популяризиране на родопското лале, родопския крем и вечното цвете – силивряк.  

От общината ще предложат на туристическите дружества по поречието на река Арда съвместно да организират ботанически турове по подобие на този, който се проведе миналата година през юни месец с цел опознаване на находищата от дива орхидея. Цветето ще се популяризира и занапред чрез ежегодния фестивал на дивите цветя, който се организира от община Смолян, читалището в Смилян, местни неправителствени организации и бизнес.

На селата пък, когато си подготвят съборите, ще се предложи изработената по проекта изложба.

„По време на съборите много хора се връщат в родното си място и могат да се запознаят с това, което имаме като богатство, което не сме загубили и трябва да опазваме“, посочи зам.-кметът Марияна Цекова.

 

 

Едното от основните събития беше ботанически тур по поречието на река Арда с участието на около 50 човека от Смолян работещи в различни сфери – еколози, учители, туристически гидове, планински водачи, журналисти, който се проведе през юни месец миналата година. Проведен бе семинар с лектори Михаела Йорданова и д-р Мария Касчиева, с фотоизложба и информационна шатра на открито на стария център за цял ден в Смолян, за да стане достояние на повече хора. Проведоха се тридневни творчески ателиета с деца от Седмо училище „Отец Паисий“, преминали при голям интерес.

 

 

„Деен участник в проекта и през цялото време с нас беше Михаела Йорданова - ботаник и специалист по темата орхидеи. Черпили сме знания и информация по тази тема от един неизчерпаем източник. С нейна помощ са изработени материалите, които дават синтезирана и много добре визуализирана информация как може да опазим тези ценни видове“, каза още Ефтима Петкова.   

 

 

Представител на РИОСВ в Смолян поздрави общината за добре свършената работа с популяризирането на дивото цвете – орхидея, а и на екологичната мрежа „Натура 2000“, тъй като на нея се гледа като на ограничаваща повече отколкото даваща нови възможности. „Благодарение на вашия проект се надявам и виждам, че имаме много за опазване. Много се радвам, че вече и защитените видове са част от проектите и се надявам много повече хора да ги виждат, да ги разпознават, тъй като доста голяма част от тях се намират в обработваеми земи, в пасища и ливади и е ценно за всеки собственик да ги познава, за да ги опазва“, посочиха от екоинспекцията.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Пожарникари спасиха туристка със счупен крак в "Каньона на водопадите" (СНИМКИ)

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 22 МИР - Смолян

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян