Хосписът в Мадан минава на държавна издръжка

10649
Хосписът в Мадан минава на държавна издръжка
Снимка: Община Мадан

Единственият просъществувал досега в Смолянска област хоспис в Мадан минава на държавна издръжка, преобразувайки се в Резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания. 

„Хосписът е открит през 2004 г. по програма ФАР. През септември 2008 година, когато приключва финансирането му по проекта, Общинският съвет и Общинската администрация в Мадан са поставени пред дилемата, дали да закрият тази социална придобивка, или да се издържа от оскъдния бюджет на общината и от малкото пари - внос от всеки домуващ“, посочи кметът Фахри Молайсенов.

Кметът на Мадан плаща първите семестриални такси на отличници

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов плаща първите семестриални такси на отличниците от общината. Днес той посрещна двама първенци от тазго...

От 2008 до настоящия момент финансовата тежест за съществуването му се поема изцяло от общината, независимо, че се обслужват пациенти, главно жители на други общини- Смолян, Рудозем, Баните, Златоград, Чепеларе, Пловдив и др.

За последните десет години от общинския бюджет са изразходени близо 1 100 000 лв. за издръжката му.

„През всички тези години  общинското ръководство многократно е  търсило съдействие за намиране възможности за допълнително финансиране, както на областно ниво, така и от социалното министерство, но без резултат. А с  всяка следваща година, разходите за издръжката на хосписа и обезпечаването на персонала с адекватни месечни възнаграждения за нелекия им труд, драстично се увеличават. В момента се предоставя решение на дългогодишния проблем, чрез възможността подобен тип социална услуга да бъде финансирана от държавата, без да утежнява общинския бюджет“, допълва градоначалникът.

С новите правила и изисквания на Закона за социалните услуги и Правилника за прилагане на закона за социалните услуги, влязъл в сила от 17.11.2020 г., планирането на социалните услуги се осъществява чрез Национална карта на социалните услуги.

В предварителното картиране община Мадан е предвидила запазването на съществуващите досега социални услуги на територията на общината, делегирана държавна дейност, както и разкриването на нови три социални услуги.

46-годишен маданчанин пострада докато спасява инвалид от пожар

46-годишен маданчанин пострада, докато спасява от пожар инвалид. Младият мъж е обгазен вследствие на вдишания дим и токсични газове. На...

Една от тях ще бъде разкриването на „Интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от медицински грижи“, която ще припокрие напълно услугите на досегашния хоспис. Новата услуга  ще бъде изцяло финансирана от държавния бюджет.

Предвидено е тя да се предоставя в сградата на хосписа, тъй като едно от условията при кандидатстване е сградата да бъде общинска и в близост до медицински център. Друго важно условие за одобрение е да няма две идентични услуги, които да се предоставят на територията на общината.

В картирането са заложени и още  две нови социални услуги, а именно „Резидентна грижа за пълнолетни лица с физически увреждания“ и „Дневна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания“.

Разкриването на новите услуги се очаква да бъде след приемане на Наредбата за качеството на социалните услуги.

Водещ приоритет в управлението на община Мадан продължава да бъде разгръщането на активна социална политика. Тя е сред най-социалните общини с пълна палитра на предлаганите социални услуги за всички целеви групи, осъществявани  чрез редица механизми, както със собствено, така и с външно (държавно и европейско) финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян