И олимпийска шампионка се възпротиви на закриването на пожарни

4126
И олимпийска шампионка се възпротиви на закриването на пожарни
Снимка: БГНЕС

Напрежение тлее в районите, където се закриват пожарни. Сред 12-те участъка, чиято дейност ще бъде прекратена, са тези в Пампорово, Боровец, Брацигово, информира репортер на Actualno.com.

В Пампорово преди месец хотелиерите се вдигнаха на протест. От името на "Пампорово" АД управителят Янка Бояджиева заяви тогава, че подкрепя недоволството на колегите си хотелиери от премахването на пожарната там. "Пампорово е комплекс с приблизително 80 хотела и капацитет близо 20 000 легла и не е редно да нямаме сигурността за противопожарната охрана. Ние разчитаме на тези хора във всеки един момент. Те са хората, които ни съветват, които ни помагат и не е редно такъв голям комплекс да бъде оставен без противопожарна охрана", казва тя.

Първи протест срещу затваряне на пожарна - в Монтанско

Протест в монтанското село Брусарци заради гласено затваряне на пожарната там. Причината за затварянето е готвената реформа от МВР по "...

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска – лицето на зимните спортове, е на същото мнение. "Всички хотелиери смятаме, че това ще е несигурност за нас и за самите туристи", посочи Дафовска.

Недоволстват и жители на монтанската община Брусарци, които се надигнаха в защита на пожарната там. Там ще трябва да разчитат пожарната от Лом да се отзовава на повикванията им. Хората са събрали и изпращат протестна подписка до министъра на вътрешните работи. По думите на кмета Наташа Младенова най-отдалеченото село от Лом е на приблизително 50 км. И за тях ще е проблем идването на кола при пожар и наводнение. "Този участък съществува от 1984 г. и е взето решение от Общинския съвет да го подпомагаме финансово. Плащахме ток, вода, телефон. Допреди година-две подсигурявахме и средства за горивото и поддръжката на автомобила", каза Младенова.

За и против

По време на парламентарен контрол наскоро министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че не са получили съществено възражение досега, включително от хората, които работят в тези пожарни. "Те не губят работните си места, а ще бъдат преместени някъде", посочи той.

Според него, цялата реформа е направено "по правилния начин". "Има карта на ситуацията къде какво се е случвало - пожари, наводнения, земетресения и всички други катаклизми, които са се случвали. И съобразно тази карта е направено така, че там, където те са най-малко, са преструктурирани тези служби, даже не са закрити, ако имаме предвид Пампорово или Боровец", посочи министър Радев в отговор на уточняващ въпрос кои пожарни участъци ще бъдат закрити и какъв ресурс ще е необходим, за да не бъдат закрити.

СФСМВР: Държавата се опитва да дезертира от предоставянето на защита при пожар

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) с огромно съжаление отбелязва опита на държавата, в лицето на ръководството на МВР...

Радев подчерта, ресурсите са си едни и същи, министерството нито добавя, нито изважда нещо, просто ги пренасочват там, където според специалистите има по-голяма нужда. Той е убеден, че регионални дисбаланси няма да има.

"Сещам се, че за Боровец или Пампорово има само три пожара в годината в хотелската част. И защо да държим там служба, защо тя да не е в града, където също бързо ще стига, по хубави пътища", допълни той.

Според депутата от "БСП за България" Дора Янкова тази реформа е необмислена. "Многократно съм била на срещи, когато се е дискутирало от туроператорите има ли сигурност, МВР там ли е? Има ли сигурност за туристите? Има ли превенция? Има ли медицинско обслужване? И искам да споделя, че за всички хора, които живеят,  осъзнават и досега осъзнаха, че Районната служба за пожарна безопасност е и с онзи акцент за защита на населението, който гарантира спокоен туристически сезон", посочи Янкова.

Преди дни на областно заседание за готовността на институциите и фирмите за зимно поддържане шефът на пожарната в Смолян Симеон Цървуланов каза, че все още няма индикации за закриване на участъка в Пампорово.

"Пампорово е на територията на две общини. Границите минават по наша линия за гасене и аварийно-спасителни операции към Чепеларе и Смолян. В момента там имам един ЗИЛ. Другата техника е в Смолян. Техниката си е същата, само  че ще бъде разположена в Смолян. Ще сложим още един автомобил в Чепеларе. Разликата е, че курортът Пампорово ще бъде обслужван от Смолян и Чепеларе", посочи той.

Началникът на пожарната видя подобрение, а не влошаване на условията за работа

Условията за работа в пожарната се подобряват непрекъснато, не се влошават, но това не означава, че те са перфектни. Това заяви начални...

Според кмета на Чепеларе Славка Чакърова това ще съсипе туризма в курорта.

"Не мога да приема това решение на МВР за закриване на Районната пожарна служба в един от най-известните курорти Пампорово. Това е неразбираемо както за мен, така и за всички хотелиери, а и за селата, които тази пожарна обслужва - Проглед, Широка лъка, Стойките, Гела", заяви Чакърова. Тя се надява, че все още има шанс правителството да поправи тази грешка в навечерието на новия зимен сезон. Според нея това е една необмислена постъпка. "Ние буквално ще съсипем туризма, а са инвестирани, повярвайте ми, страшно много средства както от страна на бизнеса, така и от местните власти", добави кметът на Чепеларе.

Обосновката на Радев: Преструктуриране е наложително

Във връзка с промяната на подзаконовата нормативна уредба, регламентираща пожарогасителната и спасителна дейност, направена през 2015 г., е определен минимален брой от трима служители в екип, работещи на смени в службите на противопожарна безопасност и защита на населението. Това изискване влиза в сила от 1 август 2017 г. Поради ограничение в Правилника за устройство на дейността на Министерство на вътрешните работи относно общата численост на личния състав, респ. числеността на тази главна дирекция, се налага преструктуриране на службите, находящи се на територията на курортните комплекси, включително и на тези в Пампорово и Боровец, гласят мотивите по решението на МВР.

Произшествията на територията на службите през последните три години са, както следва: в Пампорово средногодишно 56 произшествия, от които 11 пожара, два на територията на обекти в курортния комплекс. В 33 случая оперативните дейности са свързани с отстраняване на опасни предмети – обикновено ледени висулки. При 10 пътно-транспортни произшествия е оказана помощ на граждани. Годишната издръжка само за заплати и осигуровки е 360 хиляди лева.

Протест в Пампорово заради закриването на противопожарната служба

Хотелиери и ресторантьори в Пампорово, подкрепени от местната власт в Чепеларе се събират на протест срещу закриването на противопожарн...

За Боровец има средногодишно 36 произшествия, от които 9 пожара – три на територията на курортния комплекс. Половината от произшествията – 18, са свързани с отстраняване на опасни предмети, отново ледени висулки, за които са отговорни собствениците на хотелските комплекси. Годишната издръжка тук е близо половин милион лева.

По отношение на безопасността на туристите в комплекса следва да се отбележи, че за хотелите са регламентирани по-строги изисквания за осигуряване на пожарната безопасност в сравнение с административните и други обществени сгради. Това е по принцип в цялата държава, уточни Валентин Радев.

С оглед динамиката на произшествията и техния характер и отдалечеността на курортите от населените места са изградени звена за противопожарна безопасност. Времето за намеса на тези звена обуславя извода, че оперативните действия, осъществявани в Районна служба "Боровец" и „Пампорово“, може да се поемат от други звена, без това да се отрази на сигурността на комплексите. Нормативната уредба дава възможност на собственици на обекти да наемат или да изградят звена за пожарна безопасност.

Независимо от предстоящите структурни промени, пожарната безопасност в курортните комплекси Боровец и Пампорово ще бъде осигурена, обещава вътрешният министър, макар да признава, че заради преструктурирането в цяла България "за отделни населени места времето за реакция ще се увеличи, а за други ще бъде намалено".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян