Имотът, за който е делото в Спецсъда срещу кмета на Батак, е върнат на държавата

6621
Имотът, за който е делото в Спецсъда срещу кмета на Батак, е върнат на държавата
Снимка: Община Батак

Имотът, за който днес от 13,30 часа започна дело в Специализирания съд срещу кмета на Батак Петър Паунов, е върнат на държавата.

Делото е образувано по обвинителен акт, внесен от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Кметът е обвинен, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения, като е съставил и утвърдил Акт за частна общинска собственост, с който променил собствеността на поземлен имот в местността „Язовир Батак“, зона А от държавна в общинска частна собственост, като не е зачел влязло в сила решение на Районен съд-Пещера (в сила от 12.06.2014 г.), с което имотът е признат за собственост на държавата чрез Министерството на земеделието, храните и горите.

Обвинението сочи, че това е направено от кмета с цел да набави облага за община Батак в размер на 2 400 лева и на трето лице, станало собственик на имота, както и да причини вреда на държавата, изразяваща се в неблагоприятно изменение в имотното състояние на Министерството.

Петър Паунов е обвинен и в превишаване на правата си, защото като кмет е внесъл предложение до ОбС на 12 септември 2015 г. до председателя на Общинския съвет - Батак, за продажба на въпросния имот. По този начин е осъществил неследващи му се правомощия да се разпорежда с имоти държавна собственост.

На 18 септември 2015 г. предложението на Паунов е гласувано с пълно мнозинство от Общинския съвет и с договор от 13 ноември 2015 г. е последвала продажба на земя, която е част имот държавна собственост, на стойност 2 400 лева.

Миналата година Специализираният наказателен съд прекрати и върна на прокуратурата въпросното дело заради неточности в обвинителния акт.

Справка в сайта на община Батак обаче сочи, че на 26 януари 2017 г. местният парламент е отменил решението за продажба на имота край яз. Батак. Със същото решение е възложено на кмета да предприеме необходимите действия за отписването му от актовите книги за общинска собственост на община Батак като неправилно актуван.

Районният съд в Пещера по средата на миналата година е прекратил производството по гражданско дело за собственост между аграрното ведомство и купувача на този имот – Маргарита Теодосиева.

Причината за това е, че страните по сделката – община Батак и купувача, са постигнали спогодба, с която имотът е върнат в патримониума на община Батак. От своя страна тя пък впоследствие го е деактувала като частна общинска собственост. Тоест, той вече не е общински.

Страните двустранно са уредили отношенията си, като са заявили пред съда, че нямат претенции една към друга.  

Процедурата очевидно не е финализирана обаче, тъй като справка в Имотния регистър сочи, че собственик на имота е Маргарита Теодосиева. В края на документа е уточнено, че имотът е спорен.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян