Отпаднаха част от спорните промени в Закона за горите, други остават

2873
Отпаднаха част от спорните промени в Закона за горите, други остават
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

ДПС оттегли редица атакувани текстове в проекта за промени в Закона за горите, по които и в работната група по законопроекта не беше постигнат консенсус. Лично председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов дойде на заседанието на земеделската комисия и от името на всички вносители оттегли най-оспорваните предложения.

"Те се отнасят се до областните планове за развитие на горските територии, също параграфите за създаване на нови параграфи в преходни заключителни разпоредби в Закона за горите относно областните планове за развитие на горските територии, както и предложението за промени в Закона за биологичното разнообразие", каза Петър Чобанов и посочи номерацията им. ОЩЕ:"Скандални поправки в Закона за горите ще унищожат природата": готви се протест

Той добави, че ДПС поддържат предложенията, касаещи възможността за изграждане на съоръжения за храни за дивеча и поясни, че с това ще се увеличи възможността за инвестиции и ще спомогне за по-ефективно използване на този ресурс и за хранене на дивеча, което е съгласувано е с Агенцията по горите.

Чобанов отбеляза още, че вносителите са имали идеята да бъде дадена ясна дефиниция на две понятия – план извлечение и второто – изключителни случаи и как се процедира в тези случаи. Той допусна, че по тях може да няма консенсус.

В хода на дискусията остро се възпротиви на вносителите Александър Дунчев от "Продължаваме промяната"."Всичките параграфи нямат нищо общо с дървата за огрев, което е предмета на вносителите. Нарушава се правилника на НС!", алармира той. "Сечем вековните гори с план-извлечение и сега ще вкараме тези параграфи как план-извлеченията да изменят горскостопанския план", посочи той и настоя ако се правят такива изменения, да става по съответния ред за одобряване.

Той възрази и на замислената възможност да се секат дървета без позволително за сеч: "Вкарват се куп изключения да не се издават позволителни за сеч".

Тома Белев от инициатива "Зелени закони" предупреди, че незаконните сечи са престъпление и че те стават незаконни, когато няма издадено позволително за сеч и когато не е маркирана дървесината.

"Ако има широка опция за сеч, при която няма маркиране и няма издадено позволително, то трябва да е много точно определено", подчерта той. Иначе, по думите му и той би могъл да влезе в някоя гора, да изсече 10 декара и като дойде горския да се оправдае пред него, че го правел за предотвратяване на природно бедствие. "Нито един акт, нито едно наказателно постановление при този текст на закона оттук нататък няма да издържи ва съда. Достатъчно е човекът да напише в акта предотвратявам природно бедствие, предотвратявам пожар и спираме дотам", предупреди той.

Да трябва да се реши проблема със сечта, когато има извънредни ситуации, но трябва да е много ясно записано кой го върши, по какъв начин става, иначе така отваряме кутията на Пандора - ще унищожим наказателната процедура", категоричен е Белев. 

Що се отнася до план-извлеченията, той потвърди, че има случаи, в които е изтекъл 10-годишният срок и даде идея да бъдат удължени с 2 - 3 години.

"Скандални поправки в Закона за горите ще унищожат природата": готви се протест

Коалиция „За да остане природа в България“ заплаши с протест, ако парламентът приеме „скандални поправки“ ...

"Текстовете, по които ние внесохме възражения са изтеглени, но останаха други проблеми", коментира пред Actualno.com Андрей Ковачев от сдружение "За дивата природа Балкани" и подчерта, че остават много текстове, които също са извън обхвата на целта на проекта - да реши проблема с дървата за огрев.

По думите му, да създадеш норма, която ще доведе до масови нарушения, понеже няма яснота как да се приложи и всеки ще може да злоупотребява с нея, не е решаване на проблем, а създаване на повече проблеми.

"Не се правят оценки на съвместимост на сечите на гори и в момента реално се прави закон, с който допълнително ще бъдат заобиколени тези оценки и от ЕК може да започнат съдебно дело", коментира той пред Actualno.com.  Според него е по-добре предлаганите промени да не се приемат.

Това, което каза пред комисията Тома Белев е много коректно - трябва да решим проблема да могат да се изсичат гори за предотвратяване на някакво природно бедствие, но когато всеки ще може да злоупотребява с това да краде дървесина - не е начинът, подчерта Ковачев. "Трябва да е ясно кой, по какъв ред, за да не може да се злоупотребява", категоричен е екологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика