X
 
 

Кметът на Неделино иска нови лампи чрез договор с гарантиран резултат

1532 0
photo of Кметът на Неделино иска нови лампи чрез договор с гарантиран резултат
Поръчка за нови улични лампи в община Неделино чрез договор с гарантиран резултат възлага кметът Боян Кехайов. Тя е на стойност 270 хил. лв. без ДДС.

През октомври месец той обяви процедура за т. нар. ЕСКО договор. Малко български общини имат финализирани такива договори, възлагането на които се провежда по Закона за обществените поръчки.

В крайния срок за приемане на оферти обаче в община Неделино не бе постъпила нито една оферта. Това наложи местната управа да го удължи.

Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации

Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изгра...

„Идеята за обявяване на процедура с ЕСКО договор е моя. Съгласувал съм я с Министерство на финансите. Искал съм становище от тях и те подкрепят тази идея. Ние нямаме опит в провеждане на такава процедура, но я внесох в ОбС и получих одобрението му. На практика това е отложено плащане на една инвестиция със средства от реализираната икономия. За нас е добре, защото нямаме ресурс, който да вложим в изпълнение на такава поръчка“, обясни кметът Боян Кехайов.

Той допълни, че в момента комисията извършва оценка на единствената подадена оферта, постъпила в края на годината.

По думите му подмяна на уличното осветление се е наложила, защото се оказало, че то е с 12 вида лампи.

„Когато изгори една крушка, хората идват при нас и казват едва ли не, че общината една крушка не може да смени, тоест елементарен проблем не можем да решим. А проблемът е, че нашите улични тела са над електропроводниците. За да подменим една крушка, трябва да платим такса за изключване на електроенергията. Трябва да публикуваме съобщение една седмица по-рано, за да бъдат уведомени собствениците на производствени или други мощности, че захранването ще прекъсне. Трябва да наемем вишка за 48 лева на час и да извикаме специализиран екип, който да я смени. Ние трябва да свалим крушката, да я видим от кой вид е – натриева, фосфорна, енергоспестяваща. И да дадем заявка. Тоест, една такава смяна ни излиза над 60-70 лева, а самата лампа струва от 6 до 15 лева. А и организацията по смяната й е много сложна“, поясни градоначалникът.

Мъж се опита да подкупи кмета на община Неделино

Задържан е мъж за даване на подкуп от 5 000 лева на кмета на Община Неделино. Това съобщиха от ОД на МВР – Смолян. На 23 март в ...

След като от управата извършили енергийно обследване, констатирали и друг проблем – че имат и 250-ватови куршки.

А в процедурата сега е заложени повечето да са 20-ватови. Тоест, десет крушки ще светят колкото една в момента.

„Искаме да ги свалим под жиците и всичко това да е с 5 години гаранция. Тоест, след пет години проблемът за общината ще отпадне. Инвестицията я плащаме за сметка на реализираната икономия. В момента плащаме 6 хиляди лева месечно за улично осветление. Ако разходите ни паднат на 3 хиляди, останалите 3 000 лв. ще ги плащаме на фирмата изпълнител до окончателното изплащане на инвестицията. Това е спецификата на този ЕСКО договор“, посочи Кехайов.

В техническата документация за възлагане на ЕСКО-договора пише, че възстановяването на вложените от изпълнителя средства ще стане за срок до 5,2 години при норма на годишно оскъпяване на инвестицията от разсрочено плащане не по-висока от 7%.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално