Кметът Павел Михайлов: Община Родопи е финансово стабилна и се развива бързо

3801
Кметът Павел Михайлов: Община Родопи е финансово стабилна и се развива бързо
Снимка: Личен архив

С огромен интерес към община Родопи се похвали кметът Павел Михайлов. По думите му общината е финансово стабилна и много бързо развиваща се.  Факт е, че в последните заседания на местния парламент дневният ред е от около сто точки, девет десети от които касаят проекти за подробни устройствени планове и разпореждане с общинска собственост. 

„Общината се развива много бързо. Една от най-бързо растящите общини в България. На първо място сме по механичен прираст на населението за 2020 г. Има много инвестиционни намерения при нас - предимно за жилищно строителство, също така и за промишлено строителство. Тази година ще правим около 35-40 нови улици и рехабилитация. Работим сериозно. Над 1 млн. лв. сме предвидили за проектиране на канализации. Общината е и финансово стабилна, и много бързо развиваща се“, заяви за Actualno.com градоначалникът.

И допълни, че хората искат да живеят в община Родопи, защото е хубаво място. „Ние сме създали някакви условия, за да искат да инвестират. Не искат да живеят в Пловдив, а при нас, защото е по-хубаво, по-зелено място, по-ниски са данъците. В Пловдив плащат повече данъци за панелна боксониера, отколкото за къща с двор при нас“, добави Михайлов. 

Той не вижда никаква причина село Белащица да иска да премине към община Пловдив.

„Пловдив си има неговите проблеми, които първо трябва да реши. А Белащица като населено място към община Родопи е много по-добре, защото хората плащат много по-ниски данъци“, посочи кметът.

Неговото отношение към инициативата за отделяне на село Белащица и подготвяния за това референдум е крайно отрицателно.

„Защото зад това стоят някакви интереси, които аз не мога да коментирам. Специално за Белащица това ще се отрази много зле, защото на първо място ще им се вдигнат данъците. Какъв интерес може да имат белащенци да се присъединят към Пловдив!? Това е интерес на определена група хора, които искат да си прокарат идеята, но населението на Белащица не иска да отиде към Пловдив. Първо, защото селото се развива. Започнахме сериозни инфраструктурни проекти -  улици, канализация. Има готов проект за водопровод. Тази година са заложени пет улици за асфалтиране“, уточни Михайлов.

И тъй като един от сериозните проблеми, които визират в селото – с каменните кариери, попитахме кмета дали той може да помогне в решаването му, той отговори, че концесията не е общинска, а държавна, дадена от Министерство на енергетиката.

„Там сагата е огромна. Нищо не зависи от община Родопи. Ние не сме институцията, която даваме разрешително или подписваме договор за добив на инертни материали. Това, че са на територията на община Родопи, не означава, че кметът участва и регулира този процес. Ние не знаем даже договорите какви са. Те не ни ги предоставят. Искали сме ги многократно. Концесионният срок на тези кариери е изтекъл - 50 години според Закона за подземните богатства. В момента не работят, не се добива материал там, но има инвестиционни намерения за удължаване на срока с още 15 и 25 години. Това всъщност пак е процес, който трябва да бъде осъществен от Министерство на енергетиката. Хората протестират, защото им пречат кариерите. Моето мнение също е, че там кариери не трябва да има, защото селото се развива като зелен, като жилищен район. Там трябва да се развива туризъм, екотуризъм, тъй като е едно от най-бързо развиващите се селища в България“, заяви Павел Михайлов.

Справка в Концесионния регистър сочи, че единият договор за добив на мрамор в Белащица е подписан на 1-ви февруари 2001 г. от министъра на регионалното развитие и благоустройството тогава Евгени Чачев.  Концесионер е фирмата „Кариери“ АД, преименувана скоро след това на „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД – най-големият производител на цимент в България. Срокът му е 20-годишен и е изтекъл.

Вторият договор пък е подписан от неговия наследник на поста Асен Гагаузов през септември 2008 г. с „Пътища Пловдив“ АД, представлявано тогава от Ангел Коджаманов и Тодор Гергов. Концесията е 25-годишна и ще е в сила до 2033 г. В момента дружеството е с наименование „Европейски пътища“ и от 2014 г. е собственост на Асен Савев. След смъртта му през 2018 г. то е вече на съпругата му Анка Савева.

На заседанието през май месец Общинският съвет даде разрешение на кмета да изтегли два кредита на обща стойност 6,7 млн. лева от фонд ФЛАГ при фиксиран лихвен процент 1,54%.

С единия, близо 1,2 млн. лв., кметът възнамерява да подмени уличните лампи с по-икономично LED-осветление, тъй като електричеството поскъпна в пъти от края на миналата година. Другият, на стойност 5,5 млн. лв., е за инфраструктурни обекти - улици, водопроводи, два площада, здравен дом, мини футболно игрище. Заемите ще се погасяват в следващите десет години.

Тежки финансови отношения между Общините Родопи и Пловдив 

Само за последните месеци община Родопи загуби едно дело срещу община Пловдив за сметта, а друго – за доста по-голяма сума, спечели.

С 9,8 млн. лв повече е рамката на бюджета на община Родопи

Рамката на бюджета на община Родопи за 2021 г. беше обсъдена с кметовете на населените места и представители на всички политически сили...

Окончателно с решение на Окръжния съд от 3-ти юни т.г. община Родопи е осъдена да плати 1000 лева на община Пловдив, предявена като частичен иск от 171 879 лв. Дължимата сума е  за депониран отпадък в депото на Цалапица от 2009 г. 

Другото дело обаче е заведено от община Пловдив за сумата от 496 903 лева най-вече за неплатени месечни отчисления по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците през 2015 г. По-малка е сумата за третиране на отпадъци, мониторинг и инвеститорски контрол. Още толкова - 496 902 лева, поиска община Пловдив от Родопи като обезщетение за вредите, които са пряка и непосредствена последица от пълното неизпълнение на договора помежду им за приемане и депониране на битови отпадъци на Регионално депо за неопасни отпадъци. А причината да иска това обезщетение е наложеният РИОСВ акт за установяване публично държавно вземане.

Окръжният съд обаче, със свое решение от 21-ви април, отхвърли иска за неплатени отчисления и фактури за третиране на отпадъци като погасен по давност. А претенцията за вредите е отхвърлен за това, че община Пловдив всъщност не си е платила акта на РИОСВ на стойност 744 337 лв.

„Ищецът твърди, че претендираните от него вреди възникват с факта на издаване на акта за установяване на публично държавно вземане, което обаче не е така, защото, за да са налице имуществени вреди – претърпяна загуба, тези вреди следва да са реално настъпили, т.е. да е налице реално намаляване на имуществото на ищеца, а не предполагаемо такова. Ищецът не установява, а и не твърди да е налице плащане от негова страна на вземанията по АУПДВ  № ***/ ***г. Следователно към този момент в неговия патримониум няма настъпили вреди, неговата имуществена сфера не е реално засегната, за да претендира възстановяване на понесени от него вреди от неизпълнение на задължения на ответника, произтичащи от процесния договор“, се сочи в мотивите на съда.

Община Пловдив е осъдена да плати на Родопи 29 141 лв. разноски по гражданското дело. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян