X
 
 

Конфликт на интереси при бивш кмет на Неделино, опростил дълг на фирмата си

8209 3
Конфликт на интереси при бивш кмет на Неделино, опростил дълг на фирмата си
Нарушение на закона е извършил бившият кмет на Неделино Стоян Беширов, внасяйки докладна да се опростят задължения на фирма, ръководена от жена му. Решението е на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Производството е по сигнал, че в телевизионно предаване Беширов е заявил, че хотелски комплекс „Замъка“ е негов и той бил завършен цялостно по време, когато той е кмет на общината.

В разговор със строителни работници в същия комплекс подателят на сигнала получил информация, че финансирането на строителството било извършено със средства от Европейски програми, в нарушение на закона. Също така, че Общинският съвет на Неделино гласувал опрощаването на данъчни задължения на кмета на общината в размер около 100 000 лв.

Проверката на КПКОНПИ установява, че през януари 2014 г. Беширов нарежда да се извърши инвентаризация на вземанията и задълженията на общината, като в обхвата им попадат и дълговете на фирмата му. През август месец внася докладна в Общинския съвет (ОбС) с предложение да бъде упълномощен да отпише от баланса на общината вземания и задължения с изтекъл давностен срок. Той обаче не декларирал конфликт на интереси със свързано лице - съпругата му, която управлява едноличното дружество след като той е избран за кмет.

Според КПКОНПИ с изготвяне и внасяне за разглеждане на въпросната докладна в ОбС Беширов е упражнил властническо правомощие по служба. А материалната облага се изразява в спестен е разход от дружеството за дължими местни данъци и такси (данък недвижими имоти и такса битови отпадъци) в размер на 4 789,89 лв.

Освен това, дължимият данък и такса за 2008г. в размер на 2382,92 лв., към датата протокола за отписването им по давност - 18.12.2014 г. не били погасени по давност, тъй като данък недвижими имоти за периода 01.01.2008 г. - 31.12.2008 г. и такса битови отпадъци за 2008г., се погасяват по давност от 01.01.2015 г.

Кметът на Неделино: Дължим милиони, а новата сграда на общината е опасна

Боян Кехайов е кмет на община Неделино от 2015 г. Завършил УНСС – София, по специалността „Управление на териториални систе...

Налице е и нематериална облага, изразяваща се в подкрепа за юридическото лице, собственост на съпругата на Беширов.

За да избегне нарушението, кметът е трябвало само да се отстрани от изпълнение на правомощията си по служба, когато по конкретен повод е налице частен интерес.

Впоследствие, през 2016 г. кметът с писмо удостоверява, че няма подадени заявления от други юридически лица, чиито задължения са с изтекъл давностен срок, освен неговото и няма други отписани задължения по решението на ОбС от август 2014 г. Доказателства за упражнени правомощия на Беширов като кмет във връзка с участие в европейски програми за финансиране на строителството на хотела, не били събрани.

Решението на КПКОНПИ може да се оспори пред Административния съд в Смолян.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Криминалният Г-н Беширов се появи ! Няма ли изискване за кандидатите за кмет , поне да не са били клиенти на прокуратурата? Няколко години от разследването не са много време, г-н Беширов , народа помни! А вие забравихте ли ?
  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Г-н Беширов не спира да ни изненадва... жена, деца, внуци... напомня ми на сериала " Дързост и красота"- епизоди безкрай. Дано хората имат мозък и помнят... че току виж изскочил с кандидатура и тази година!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Това е в цяла България