Неделино ще трябва да плаща тлъсти обезщетения заради една минута

9452
Неделино ще трябва да плаща тлъсти обезщетения заради една минута
Снимка: БГНЕС

12 822 лева е щетата, която само дотук Община Неделино търпи, заради една минута разлика в офертите по две позиции в поръчка за зимно поддържане. Загубите обаче може да набъбнат до 460 000 лева, защото ощетените фирми може да водят дела за пропуснати ползи.

Казусът е доста интересен, защото всъщност комисията, която е трябвало да определи спечелилите изпълнители по две обособени позиции, е избрала дружествата, предложили по-бърза реакция при снеговалеж – 2 минути. А на второ място са класирани съответно други две фирми, оферирали 3 минути за реакция.

Подготвя се законова промяна за електронна платформа за обществени поръчки, но с много условия

Задължително използване на електронна платформа при възлагането на обществени поръчки – това се предлага с поредния законопроект ...

Проблемът е чисто математически и изчисленията по превръщане на минутите в часове са правилни, но не е трябвало комисията да ги извършва.

Става въпрос за процедура по избор на изпълнители за зимно поддържане – снегопочистване и опесъчаване на общинските пътища и улици в Неделино за три оперативни сезона. И конкретно за обособени позиции №2 "Район с. Еленка" (общо 50 км) и №3 "Район Козарка" (общо 37 км).

За район "Еленка" фирма "Топ кънстракшън" ЕООД от Неделино е посочила срок за реакция след уведомяване от страна на възложителя за снеговалеж - 2 минути. В методиката за оценка на офертите възложителят е определил показател "срок за реакции при снеговалеж" задължително да бъде посочен в часове, като указанията са, че на участник, чието техническо предложение не съответства на изискванията на възложителя, офертата му се отстранява от участие. Комисията обаче е изчислила, че 2 минути са равни на 0:03 часа и е избрала "Топ кънстракшън" за изпълнител, а на второ място е фирма "Еленка – 64" ЕООД. Нейният срок за реакция е бил 0:05 часа, тъждествен на 3 минути. 

На 2 януари кметът на Неделино Боян Кехайов сключва договор с първия в класирането и той се е изпълнявал в остатъка от зимния сезон до април месец.

За район "Козарка" на първо място е класиран ЕТ "Весдан – Веселин Кехайов" от Неделино, който е посочил срок за реакция при снеговалеж – 2 минути. Конкурентът му "Нед лес билдинг" ЕООД от село Върлино е предложил срок 0,05 часа, равняващ се на 3 минути. Договорът с едноличния търговец е сключен на 27 ноември и фирмата е чистила снега през миналата зима.

Властта призна за проблеми с обществените поръчки

Приоритетът за кабинета е в рамките на 1 година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това, ще се решат много от пробл...

"Еленка – 64" и "Нед лес билдинг" обаче обжалват пред КЗК и комисията се произнася в полза на кмета. Антимонополната комисия е приела, че е допустимо участниците да предложат срок в "минути", че именно този срок е желаният от възложителя, че двете мерни единици са съпоставими и едната чрез математическа формула може да бъде превърната в другата и че тези действия представляват елементарна аритметична операция. КЗК решава, че не е допуснато нарушение на принципите за равнопоставеност и недискриминация.

Не е такова решението на Върховния административен съд (ВАС) обаче. Становището на съда е, че преобразуване на предложението от "минути" в "часове" съставлява съществено нарушение при провеждане на процедурата, защото изричното изискване на възложителя е следното: "Срокът за реакция задължително се посочва в часове". Според ВАС техническите предложения на двете избрани фирми не отговарят на условията на възложителя и комисията по избор на изпълнител е трябвало да ги отстрани от процедурата.

"Приемането за редовна оферта със срок за реакция в "минути" обуславя неточност на предложението, което поставя участниците в неравнопоставено положение при оценяването по утвърдената методика", сочи в аргументите си ВАС.

Констатирайки, че решенията както на КЗК, така и на общинската комисия по избор на изпълнители са незаконосъобразни, ВАС осъжда окончателно община Неделино да плати 7135 лв. разноски по делото, заведено от "Еленка – 64", и 4875 лв. по делото на "Нед лес Билдинг". Преписките са върнати в Комисията за защита на конкуренцията, за да наложи тя санкции на управата в Неделино.

Техническата експертиза, назначена от КЗК, посочва, че през изминалия зимен сезон общината е платила на "Топ кънстракшън" за извършена дейност от януари до април месец сума на стойност 29 267 лв. без ДДС (с ДДС 35 120 лв.). А общо за трите сезона би трябвало да ѝ се платят 96 802 лв. лева. На тази база санкцията от КЗК на кмета е 0,25% от очакваната обща стойност, тоест 242 лева. Начислени са и разноски за възнаграждението на експерта от 150 лева, които управата в Неделино трябва да плати.

Продавач на коли и мотори блокира поръчката за ГКПП Рудозем – Ксанти на стойност 17,4 млн. лв.

Фирма, регистрирана за продажба на коли, мотори и мотопеди, спря поръчката за изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГК...

По другия договор – с ЕТ "Весдан – Веселин Кехайов", за изминалия зимен сезон Община Неделино е платила 31 959 лв. без ДДС (39 351 лв. с ДДС). Експертизата е посочила, че за трите сезона едноличният търговец ще получи общо 108 341 лв. и на тази база санкцията от 0,25% от очакваната стойност е 270 лева. Тук е и плащането, което общината трябва да направи, на още 150 лева за експерта.

Не става ясно защо КЗК е трябвало да наема експерт за изчисляване на сумите по двата договора, при положение че те са известни. Договорът на ЕТ "Весдан – Веселин Кехайов" с общината е на стойност 97 845 лв. без ДДС за трите сезона. "Топ кънстракшън" пък е с договор на стойност 132 222 лв. без ДДС.

Но е ясно, че заради точно една минута разлика, и то само досега, община Неделино трябва да плати 12 822 лв. А изглежда предстоят още плащания.

Упълномощеният представител на "Нед лес билдинг" Борислав Димитров заяви пред Actualno.com, че ще води дела за пропуснати ползи срещу Община Неделино и смята, че колегата му от село Еленка ще направи същото. Той се надява още след окончателното решение на ВАС относно незаконосъобразността на двата избора, общината да разтрогне досега действащите договори и да подпише нови контракти по двете обжалвани позиции с фирмите, класирани на второ място. В противен случай той смята, че ще се наложи общината да плаща двойно – на тези, които имат вече договори, и на другите, които ще я съдят за пропуснати ползи.

"Все още нищо не съм решил. Дал съм го на юристите като задача да мислят и да ми предложат най-доброто решение, защото КЗК и ВАС не казват, че трябва да се прекратят действащите договори. Ние още при обжалването имахме предварително решение на КЗК, че имаме право да сключим договори. Съгласувано е всичко, но решението на ВАС не мога да си позволя да го коментирам. Тук казусът е юридически. Дал съм го на юристите за становище дали да прекратя сега действащите договори и да сключа нови, или не", заяви кметът на общината Боян Кехайов.

Има ли нова схема във вечната игра с обществените поръчки?

Нова схема тръгна от една от най-активните в спирането на обществени поръчки фирма "Зара Брокер" ООД от Стара Загора. Досега тя е блоки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян