Нова къща остана без покрив в Смолян

6230
Нова къща остана без покрив в Смолян
Снимка: Actualno.com

Огромна нова къща остана без покрив в Смолян от бурята, която още не е стихнала. Тя е на семейството на Георги Илчев с двамата им сина и техен роднина. Срутени са и части от стените. Наоколо и в момента е страшно, защото керемиди и капаци летят като сламки. В община Баните има три къщи, останали без керемиди.

Властите официално предупредиха между 12 и 14 часа хората да не излизат навън, защото вятърът ще се усили още повече.

В неосветена църква се е играл първият театър в Смолян

В неосветена църква се е играл първият театър в Смолян. На днешната дата преди 99 години – през 1919 г., в смолянския квартал Рай...

„Към този момент основните проблеми са с падналите дървета по пътищата, с липсата на електрозахранване. Над 70% от населените места в общините Смолян и Баните са без ток. Без ел.захранване са и части от областния град, което се дължи на скъсаните електропроводи“, заяви зам.-областният управител Адриан Петров.

По думите му всички екипи на EVN, на пожарната, доброволческите отряди към община Смолян, горски кооперации със специализирани автомобили с щипки помагат там, където е необходимо да се махат и изрязват повалени дървета.

Ситуацията с пътя към село Турян е сложна. Пътят за селото повече от четири часа е затворен, независимо че непрекъснато работят два екипа на пожарната. Те режат напред, а зад тях нови дървета падат и продължават да затварят пътя. Изпращат се допълнително хора и техника.

„Сутринта в 7.10 и установихме, че крушките светят по-силно. Разбрахме, че напрежението е по-високо от нормалното. Опитахме се да съобщим в енергото, но не можахме. Линиите са непрекъснато заети. След това угасна електричеството за часове. Преди малко ни пуснаха тока и виждам, че ми е изгорял хладилник с фризер и микровълновата печка. На комшиите им са изгорели два фризера и телевизор“, разказва Марияна Сивкова, жител на кв. Райково в Смолян.

Тя и съседите ѝ са гневни, защото при многобройните им опити да съобщят в EVN за проблем с електричеството, от автоматичната телефонна линия машинен глас им съобщава, че в момента няма информация за аварии.

Климатичните условия спират растежа на диворастящите гъби

Растежът на диворастящите гъби е спрял вследствие на климатичните условия – продължителното засушаване и рязкото застудяване. То...

„Видях на улицата скъсана жица и се притесних някой да не мине и да стане беля. Тръгнах към офиса на EVN да съобщя за проблема. По пътя стигнат тяхна кола и им казах. Добре, че момчетата се отзоваха и вдигнаха кабела“, допълва Сивкова.

Още като видяла усилената светлина на лампите, тя започнала по Facebook да предупреждава приятелите си да внимават, че има риск за ел.уредите им. „Като гражданка съм възмутена. Не може така, на тези монополисти трябва да им се потърси сметка“, казва Марияна Сивкова.

„Пътно поддържащата фирма за републиканската пътна мрежа през последните часове е премахнала повече от 100 дървета в района на Пампорово, Превала, Рожен и други части. Там екипите са на крак от 12 часа през нощта. Вече са доста уморени, но продължават да работят. Техниката е натоварена да мине по пътищата и да ги осоли, тъй като вятърът изнася пясъка още преди да е паднал на шосето. И пътищата в района са доста заледени“, обясни още зам.-областният управител.

„Ние отправяме и призив към жителите на общината и областния град - ако не е наложително да не излизат от домовете си и да не предприемат пътувания с автомобилите си, защото е много силен вятърът“, каза Петров.

Зам.-областният управител съобщи, че не работят някои от клетките на Виваком - проблем, който го имаше по време на зимното бедствие преди три години. Сега се появява отново. Заради липсата на ел. захранване батериите им са паднали.

Силният вятър бутна изолацията на блок в София

Огромен къс строителна изолация се срина от блок 9 в Студентски град, съобщи Нова телевизия. Инцидентът е станал рано тази сутрин в бл...

Засега няма информация за пострадали хора от бедствието.

Вижте снимки от бедствието в галерията ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян