Областният управител на Смолян: Проблемът с кучетата трябва да се изнесе на регионално ниво

4709
Областният управител на Смолян: Проблемът с кучетата трябва да се изнесе на регионално ниво
Снимка: Анита Чолакова

Проблемът с безстопанствените кучета трябва да бъде изнесен на регионално ниво, заяви пред журналисти областният управител на Смолян Недялко Славов.

Той няколко пъти обсъждал с кметове на общини възможността за създаване на един или два приюта извън населените места. Славов смята, че кметовете чрез техните местни бюджети трябва да участват в начинанието.

Хванаха 18-годишен с бутафорен автомат "Калашников" и истински газов пистолет

Полицията в Смолян е арестувала 18-годишен младеж за притежание на бутафорен автомат „Калашников“ и истински газов пистолет...

„Към този проблем трябва да подходим хуманно така, както изисква законодателят. Това понякога се явява и пречка, но ние не коментираме законите, а ги изпълняваме“, посочи Славов.

Няколко срещи той провел с кметовете на Смолян и Рудозем. В добра координация били обработени документите на кучешкия приют в село Елховец, които ще се преустройва и разширява.

Според областния управител приютът, който е на английското семейство Даян и Тони Роулс, работи добре. Приема животни и от други общини, макар че капацитетът му не позволява трайно решение на проблема.

„Търсим място извън урбанизираните територии, където да се направи приют, и считаме, че ако има още един такъв приют и кметовете от всички общини насочват кучетата към двете места, проблемът ще може да се реши. Имаме множество жалби от всички общини за проблеми с безстопанствените кучета. Хуманният начин е единственият, по който този проблем може да се реши, въпреки че това не се нрави на повечето жалбоподатели“, обобщи Славов.

Собствениците на имота в Елховец предвиждат преустройство и пристрояване на обор в приют за временно настаняване на бездомни кучета и котки. Капацитетът му ще бъде за настаняване на 165 кучета и 30 котки.

Все повече двойки сключват брак в Смолян

През 2017 г. в област Смолян се увеличава броят на сключените бракове. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро Юг - Смолян. Ре...

Предложението ще се реализира в обор с площ 450 квадратни метра. В него има халета за отглеждане на едри преживни животни, което ще се преустрои в приют с приемна, помещение за почистване на инвентар, санитарно-хигиенна зона, ветеринарно помещение и зала за прегледи, баня с тоалетна, стая за персонал, три зали за клетки на кучета, изолатори за болни животни.

Подпокривното пространство ще се преустрои в приют за котки, склад за храна, стая за приготвяне на храна, офис на управител и склад за инвентар.

Отпред ще се обособят четири двора за разходка и игра на кучета като те ще бъдат заградени с шумозащитна бариера и метална прозирна ограда с височина 2 метра.

Становището на главния архитект на Рудозем е, че предложението, предвидено за реализация в промишлена зона на село Елховец, е допустимо. То не е в разрез с нормативните изисквания и специализираните общински разпоредби.

Измервателен протокол от август месец 2017 г. сочи, че на 124 метра от приюта се намират жилищни сгради, живущите в които са притеснявани от звука, идващ от приюта. А провереното тогава звуково налягане от лая на кучета надвишава лимита, описан в Наредбата за показателите на шум в околната среда, и има нужда от прилагане на звукоизолационни мерки.

Гръцки и римски монети показва музеят в Смолян

Изложбата “Монети от европейските земи“ ще бъде експонирана на 18 май в Смолян – Международният ден на музеите. Във ...

След изграждане на шумозащитна бариера е извършено ново измерване на шума, за което е съставен протокол през януари месец тази година. Направеното в него заключение е, че стойностите за шум през деня, вечерта и нощта са в съответствие с изискванията на Наредбата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян