X
 
 

Областният управител на Смолян: Проблемът с кучетата трябва да се изнесе на регионално ниво

604 0
photo of Областният управител на Смолян: Проблемът с кучетата трябва да се изнесе на регионално ниво
Снимка: Анита Чолакова
Проблемът с безстопанствените кучета трябва да бъде изнесен на регионално ниво, заяви пред журналисти областният управител на Смолян Недялко Славов.

Той няколко пъти обсъждал с кметове на общини възможността за създаване на един или два приюта извън населените места. Славов смята, че кметовете чрез техните местни бюджети трябва да участват в начинанието.

Хванаха 18-годишен с бутафорен автомат "Калашников" и истински газов пистолет

Полицията в Смолян е арестувала 18-годишен младеж за притежание на бутафорен автомат „Калашников“ и истински газов пистолет...

„Към този проблем трябва да подходим хуманно така, както изисква законодателят. Това понякога се явява и пречка, но ние не коментираме законите, а ги изпълняваме“, посочи Славов.

Няколко срещи той провел с кметовете на Смолян и Рудозем. В добра координация били обработени документите на кучешкия приют в село Елховец, които ще се преустройва и разширява.

Според областния управител приютът, който е на английското семейство Даян и Тони Роулс, работи добре. Приема животни и от други общини, макар че капацитетът му не позволява трайно решение на проблема.

„Търсим място извън урбанизираните територии, където да се направи приют, и считаме, че ако има още един такъв приют и кметовете от всички общини насочват кучетата към двете места, проблемът ще може да се реши. Имаме множество жалби от всички общини за проблеми с безстопанствените кучета. Хуманният начин е единственият, по който този проблем може да се реши, въпреки че това не се нрави на повечето жалбоподатели“, обобщи Славов.

Все повече двойки сключват брак в Смолян

През 2017 г. в област Смолян се увеличава броят на сключените бракове. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро Юг - Смолян. Ре...

Собствениците на имота в Елховец предвиждат преустройство и пристрояване на обор в приют за временно настаняване на бездомни кучета и котки. Капацитетът му ще бъде за настаняване на 165 кучета и 30 котки.

Предложението ще се реализира в обор с площ 450 квадратни метра. В него има халета за отглеждане на едри преживни животни, което ще се преустрои в приют с приемна, помещение за почистване на инвентар, санитарно-хигиенна зона, ветеринарно помещение и зала за прегледи, баня с тоалетна, стая за персонал, три зали за клетки на кучета, изолатори за болни животни.

Подпокривното пространство ще се преустрои в приют за котки, склад за храна, стая за приготвяне на храна, офис на управител и склад за инвентар.

Отпред ще се обособят четири двора за разходка и игра на кучета като те ще бъдат заградени с шумозащитна бариера и метална прозирна ограда с височина 2 метра.

Гръцки и римски монети показва музеят в Смолян

Изложбата “Монети от европейските земи“ ще бъде експонирана на 18 май в Смолян – Международният ден на музеите. Във ...

Становището на главния архитект на Рудозем е, че предложението, предвидено за реализация в промишлена зона на село Елховец, е допустимо. То не е в разрез с нормативните изисквания и специализираните общински разпоредби.

Измервателен протокол от август месец 2017 г. сочи, че на 124 метра от приюта се намират жилищни сгради, живущите в които са притеснявани от звука, идващ от приюта. А провереното тогава звуково налягане от лая на кучета надвишава лимита, описан в Наредбата за показателите на шум в околната среда, и има нужда от прилагане на звукоизолационни мерки.

След изграждане на шумозащитна бариера е извършено ново измерване на шума, за което е съставен протокол през януари месец тази година. Направеното в него заключение е, че стойностите за шум през деня, вечерта и нощта са в съответствие с изискванията на Наредбата.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 октомври

Овен Тази сряда не се доверявайте на интуицията ви. По скоро направете обратното на това, което ви прошепва вътрешния глас.  Тел...