X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Обрат по казуса с учителката, която загуби пари и дело заради 5 см

2470
Обрат по казуса с учителката, която загуби пари и дело заради 5 см
Снимка: Actualno.com
Пълен обрат претърпя делото, което учителка от Смолян загуби в Районния съд, заради пет сантиметра разстояние. Сега потърпевшата със счупен крак от пропадане в счупена мраморна плочка спечели делото пред по-висшата инстанция – Окръжния съд на Смолян.

На 13 юни миналата година около 13 часа учителката от ОУ „Юрий Гагарин“ в областния град с инициали С.А.Г. отишла в областната болница на свиждане с нейна ученичка, настанена в хирургичното отделение.

Влизайки в сградата на болницата от централния вход, се срещнала с майката на момичето и двете завили надясно по коридора на партерния етаж, където са разположени ТЕЛК и спешното отделение.

Точно пред алуминиевата врата, която отделя фоайето от коридора на болницата десният ѝ крак попаднал на счупена плочка от подовата настилка. Падайки, усетила силна болка и невъзможност да стъпи на крака си. В спешна помощ й направили рентгенова снимка, която показала фрактура.

Приели я в отделението по ортопедия и травматология, където на следващия ден я оперирали. Поставили й плака за глезенна фрактура, която жената платила. Кракът й бил гипсиран. При изписването платила и съответната потребителска такса за болнична помощ.

Стационарното й лечение продължило 15 дни. Изписали пострадалата в болничен за един месец. Известно време тя ползвала проходилка, а в епикризата й било вписано, че травмата настъпила при падане на улицата.

Впоследствие й било издавано решение от лекарска комисия на два пъти за по един месец временна нетрудоспособност.

Заради претърпените болки и емоционален стрес от преживяната травма и постоянното преживяване на случилото се учителката завела дело срещу МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“.

Тя обвини лечебното заведение, че като стопанин на тази сграда е трябвало да упражнява надзор върху нея, да я наблюдава и полага грижа.

Оценила е имуществените и неимуществените вреди на стойност общо над 15 000 лева. От тях 10 хиляди лева са обезщетение заради претърпените болки и страдания, 780 лв. е стойността на поставената плака, 58 лв. е болничният престой, 4160 лева разликата между трудовото възнаграждение и полученото обезщетение, а 108 лв. е лихвата върху тях.

Вместо да получи напълно заслужените обезщетения обаче учителката загуби делото на първа инстанция. Загуби и 1602 лева, от които 1152 лв. на адвоката на болницата, а 450 лева – възнаграждение на вещите лица.

Причината - счупената мраморна плочка точно пред алуминиевата врата на фоайето не е в имот на МБАЛ – Смолян. Нейната собственост започва 5 сантиметра по-напред – където е настилката от венецианска мозайка.

При приватизацията през 2001 г. кабинетите там са продадени и оттогава са на други частни медицински структури. А фоайето е обща част и принадлежи на всички етажни собственици, в т.ч. и на болницата.

Тогава аргументът на съдиите бе следният: „След като МБАЛ не е собственик на това фоайе или на части от него, то ответникът не дължи и поддържането на техническата изправност и годност - здравина, цялост и равност на плочките на фоайето за нормалното им използване. Следователно не МБАЛ е отговорна да натовари конкретни лица за поддържането на плочките във фоайето“.

Не е такова становището обаче на Окръжният съд.

Фоайето, където се намира счупената мраморна плоча, попада в блок Д на болничната сграда.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян, е собственик на редица обекти от бившата сграда на обединената болница, включително от блок Д в сградата. Тя притежава регистратура, съблекални, психологическа лаборатория, заседателна зала, трансфузионна хематология, лекарски кабинети, клинична лаборатория и др.

Това фоайе обслужва обектите на ответника, тъй като по него се осъществява достъп не само до лекарските кабинети на партерния етаж, но и към аптеката, към коридора на блок Г, към вътрешното стълбище на подземния, първия и втория етаж на блок Д, към регистратурата.

Собственици на отделни обекти в същия блок Д са още редица субекти –“Медицински център - Смолян“ ООД, няколко амбулатории за първична медицинска помощ, индивидуални практики на лични лекари, физически лица и др.

Мястото на злополуката е фоайе, което представлява обща част на всички съсобственици, в т. ч. и на МБАЛ – Смолян.

А злополуката е настъпила на настилката на същото фоайе, в която се е образувала дупка, стояла дълго време незапълнена.

„Ответникът не е изпълнил задължението си да не вреди другиму, като поддържа като съсобственик общата част – фоайето, в състояние с изправна подова настилка, която не създава условия за травми, каквито понася ищцата от счупването на глезена заради попадането му в дупката от счупената и несменена или запълнена плоча.

В случая поведението на ответника и на останалите собственици на обекти се явява особено укоримо, тъй като дупката се намира на ключово място, където ежечасно преминават по необходимост много хора и то в болнична сграда, която следва да е в такова състояние, че да служи за лечението на гражданите, за каквото са предназначените лечебните заведения, а не да създава опасност за здравето и живота им. Също така, очевидно за отстраняването на дупката не са били необходими нито много средства, нито много труд и усилия“, се сочи в мотивировката.

Според съда увреждането е причинено от неколцина, сред които МБАЛ – Смолян, като един от собствениците на обекти.

Потърпевшата е избрала да иска изпълнение на цялото задължение от един от длъжниците, като се е позовала на чл. 122 от Закона за задълженията и договорите – че кредиторът може да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците.

Съдът отбелязва, че на потърпевшата може да й се наложи допълнителна операция за отстраняване на металната шина, ако създава дискомфорт, което е допълнително притеснение за нея. Той е установил, че дори 8 месеца след счупването при жената се наблюдават ограничени и болезнени движения и отток в областта на дясната й глезенна става.

Поради всички тези обстоятелства според съда справедливото овъзмездяване на понесените неимуществените вреди би се постигнало със заплащане на дори по-голяма сума от 10 000 лева, но такъв е размерът на претенцията.

Магарето на Райчо Пампора посреща туристите в Пампорово

Магарето на Райчо Пампора вече посреща туристите в Пампорово. На входа на курорта, до автогарата, заработи туристически център. А &bdqu...

Съдът не се е съгласил със становището на болничните власти, че жената е съпричинила вредоносния резултат като вместо да е в училище, е отишла на свиждане в болницата.

„Обстоятелството дали ищцата е в отпуск или не има значение за отношенията между нея и работодателя й, съответно учениците. Действието на ищцата е посещението на болничното заведение, при което преминава през горното фоайе, стъпвайки на нарушената настилка точно на вратите, водещи към коридор Г, без да е имало например някаква забрана за преминаване точно оттам. По логиката в отговора тогава всяко подобно минаване оттам по същия начин представлява действие, водещо до съпричиняване на вредоносен резултат, което е абсурдно“, счита съдът.

В крайна сметка областната болница е осъдена да плати 10 000 лева неимуществени вреди на пострадалата учителка, 780 лева за купената от нея метална плака с винтове, 58 лева за болничната такса, 1854 лв. имуществени вреди – за разликата от нетното й трудово възнаграждение, което би получила, ако работеше, съответните лихви за забава. И още 2020 лв. за направените разноски пред двете инстанции.

Така, втората инстанция осъди болницата да плати на потърпевшата общо 14 762 лв. без лихвите.

Нейното решение също не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com