Пет общини в Смолянско бедстват

6632
Пет общини в Смолянско бедстват
Снимка: Община Смолян

Пет от десетте общини на Смолянска община бедстват – Смолян, Девин, Борино, Неделино и Рудозем. Ситуацията на много места е критична. Има напълно откъснати села – без път, ток, вода, телефони.

Община Смолян обяви бедствено положение тази сутрин в 8 часа заради проливните дъждове, които затвориха пътища в общината. Доброволци, служители от пожарната са на терен и разчистват. Затворени са пътищата и до селата Киселчово, Кремене, Сивино и Чеплят. Реката в Смилян е напуснала коритото си, а кметството в Горна Арда е наводнено. Свлачище затвори пътя Девин – Смолян в района на Широка лъка. Заради дъждовете са се активизирали свлачища и наноси по пътищата.

(Пътят Смолян-Широка лъка)

 „В цялата община ситуацията е много тежка. По-лесно ми е да ви кажа къде няма проблеми. За Мугла не знам през къде ще стигнат. Тръгнали са през билото, откъм Гела надолу, само че и през Гела пътят е затворен - има над 400 кубика свличане. Чистят там, но непрекъснато се свлича. Провизии имат засега, не са ми казали да бедстват за вода и храна. Водопроводи има скъсани в Стойките, Широка лъка и селата наоколо. Кметът е в Широка лъка. Сега тръгвам и аз, за да видим как ще заскаляваме този участък. В селата от Арденското корито навсякъде има проблеми. Непрекъснато сигнализират за нови проблеми. Сега от Стража се обаждат, че е паднал огромен камък на пътя“, заяви зам.-кметът на Смолян Марияна Цекова.

По думите й най-тежко е положението в Мугла и селата около Стойките и Широка лъка – Гела и Солища. Тя потвърди, че имат хора и машини на обектите, но непрекъснато получават информация за нови свличания. 

(Реката край пътя Смолян-Асеновград. Сн.: Йордан Фотев)

В Девинско най-засегнато е село Триград, тъй като няма достъп до там, а и няма яснота кога ще се осигури достъп през общинския път, каза кметът на общината Здравко Иванов.

„Сега по алтернативен маршрут ще захраним селото с хляб и вода през гората. Мобилизирали сме техника, която в момента работи по пътя за възстановяване на проходимостта му. Срутването е в участък от около сто метра, който се намира на около 3 км след разклона за Гьоврен. След това има друг участък, който е залят с вода на разклона за Османов вир. По-нататък има друг участък от около 20-30 метра, в който изцяло няма път. Тоест, на две места срутването е много сериозно. Нямат и ток в момента, нямат никакви комуникации. Екипите на ЕВН работят в момента и мисля, че скоро ще им бъде възстановено електричеството“, допълни Иванов.

Проблеми има и в самия град.

„Падна една подпорна стена, която свързва Девин с бившия ДАП. В кв. Настан имаше наводнени къщи, които вече отводнихме. В момента отводняват цех за дървопреработване в бившия ДАП. По републиканската пътна мрежа също е компрометиран пътят от Лясково в посока Девин. 50 метра преди разклона за Девин е пропаднал участък от над сто метра, но е отворен за движение на леки автомобили. Обявили сме бедствено положение, мобилизирали сме техника. С първия проблем на пътя за Триград мислехме, че ще се справим с наличната техника, която сме мобилизирали. До другия проблемен участък не можем да стигнем. Като установим там точно как стоят нещата, ще преценим дали има нужда от допълнителна техника“, посочи още кметът на Девин.

(Срутена къща в Стойките. Сн.: Емилия Поповска)

Към настоящия момент обстановката в Неделинско все още е критична.

„Пътят към село Изгрев не е възстановен, към Кундево - също. Наводнено е пътното платно между Неделино и Крайна. Имаме около 30-40 сантиметра вода върху него. Водачите трябва да са много внимателни, когато преминават. В почти всички населени места имаме активизирани свлачища. Пратили сме техника, която работи в момента. Смятам, че ще овладеем обстановката. Ще бъдат отворени пътищата и ще продължим в утрешния ден да разчистваме наносите, където ги има по пътните платна“, каза кметът на Неделино Боян Кехайов.

Помпената станция в село Крайна е наводнена.

„Трябва да се вадят електромоторите и да се карат за подсушаване. Сега правим разчети с  ВиК колко дни ще издържим с водата, която е в резервоарите. Хубаво е, че водоемите, които снабдяват Неделино с вода, са пълни. Тоест, два-три дни може да се издържи. Частни домове имаме с кални наноси, за съжаление не може да се вкара техника и механизация. Хубавото е, че нямаме бедстващи хора. Без ток са селата Кундево, Изгрев, Бурево, Средец, като в момента екипите на енергото работят за възстановяване на електричеството“,

Община Борино също обяви бедствено положение, заради щети от пороите през нощта  -прекъснати пътища и селища без ток. В цялата община Борино от снощи няма ток. Заради прелялата над пътя река без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Водата е изкопала ями в асфалта и платното е непроходимо. Подкопани са основите на мост.

В Рудозем снощи реката е наводнила централната градска част и приземните етажи на блоковете. В Елховец централен мост е счупен. И там аварийните екипи работят заедно с доброволци. Отводнявали са улици. Свлачища и наноси има навсякъде в общината.

В Златоград бедствено положение не е обявено, но по думите на кмета от вчера сутрин до 3 часа през нощта са се изсипали над 120 литра на кв. м дъжд.

„Реката излезе от речното корито в най-ниската си точка и заля пътното платно на републиканския път за Кърджали, който остана затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб бе свикан и съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” бяха изградени защитни диги, които да насочат приливните води към изхода на града. Една къща в кв. Граничар на Златоград е наводнена. Активирано е свлачище на пътя за Ерма река“, посочи кметът Мирослав Янчев.    

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян