Първа военна клетва в Смолян от 15 години

4602
Първа военна клетва в Смолян от 15 години
Снимка: Анита Чолакова

За първи път от 15 години днес на площада в Смолян се заклеха 46 военнослужещи. Те са новото попълнение на сфрмирания едва от няколко месеца 101-ви Алпийски полк (батальон преди това – б. а.).

„52-ма са новоприетите военнослужещи в полка, 6-ма от тях са се върнали в системата на Министерство на отбраната и вече са полагали клетва“, каза командирът полк. Димитър Кацаров.

Нанков: Пътят Смолян-Мадан ще е затворен до края на годината

До края на годината ще остане затворен главният път между Смолян и Мадан заради все още активното свлачище. Около 7 месеца ще отнеме са...

По думите му клетвата е един от най-вълнуващите моменти в живота на военнослужещия, защото застава пред бойното знаме и се прекланя пред паметта на падналите за свободата на Република България.

Той посъветва новобранците, когато изричат свещените думи "Заклех се", да си спомнят за всички, които са отдали живота си за нашето Отечество.

„Полагането на военна клетва е вричане във вярна служба в името на националната сигурност, независимостта, териториалната цялост, за мира и спокойствието на нашите деца, родители, близки и всички български граждани. Да, това е история, но не забравяйте, че има и настояще, има и бъдеще. Бъдете горди, че сте българи! Изпълнявайте поставените задачи от вашите командири и началници! От вас ще се изисква упоритост, достойнство, мъжество и чест, за да изпълните всички наши заръки, които ще получите. Бъдете верни на думите, които ще изречете, защото клетвените слова ще превърнете в свои дела! Всички ваши роднини и приятели, командири и колеги вярват във вас. Вярват в това, че никога няма да измените на клетвените слова“, каза още полк. Кацаров.

Изненада за военния празник на площада в днешния ден бе построеният взвод с алпийци, които тъкмо са се върнали от международно военно учение в Черна гора и Италия. Той ги даде за пример, който младите да следват. Две от момичетата в този строй в бяло са носители на бронзови медали в гигантски слалом на световното първенство в Италия.

До 18 март ще е факт пробиването на трасето за обходния маршрут при свлачището край Смолян

"До неделя ще сме готови с пробиването на трасето за обходния маршрут при свлачището на пътя Смолян – Мадан, а седмица след това ...

Тържествено пред роднини, близки, приятели и жители на Смолян новопостъпилите в 101-ви Алпийски полк произнесоха свещените думи: „Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян