X
 
 

Родопчанин иска 50 000 лв. обезщетение от държавата за "помак"

1316 0
photo of Родопчанин иска 50 000 лв. обезщетение от държавата за "помак"
Снимка: БГНЕС
Родопчанин иска държавата да му плати 50 000 лева обезщетение заради претърпяна репресия при смяна на имената и заради думата "помак".

Минчо Кехайов – пенсионер от смолянското село Змиево, спечели дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу областния управител на Смолян, защото му отказал обезщетението.

Магазин на Ефрем Моллов в Пловдив е бил изпочупен

През тази нощ магазин на лидера на партия "Помак" Ефрем Моллов е бил изпотрошен, каза самият Моллов пред Нова телевизия. Моллов има фир...

Първоначално Кехайов обжалва заповедта на губернатора в Административния съд на Смолян, който я потвърди. В жалбата си той е описал, че иска съдът да разгледа действията на партийните и държавни власти в периода от 1912 г. до 1944 г. и от 1944 г. до 1989 г., когато, по думите му, е била погазена действащата Конституция - ту чрез насилствена смяна на имената на помаците, ту чрез връщането им. Кехайов твърди, че лично е репресиран, защото като бил студент му викали "помак", а негови състуденти го обиждали с изрази като "всички помаци на сапун".

Областният управител през 2016 г. направил официално запитване до Централната комисия за установяване на обстоятелствата по чл. 1 от Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ). На проведено заседание през септември месец комисията взела единодушно решение, че липсват данни за осъществена спрямо Минчо Кехайов репресия по политически причини, попадащи в приложното поле на ЗПГРРЛ.

Месец по-късно, позовавайки се на решението на централната комисия, областният управител издава отказ да изплати обезщетение, тъй като решението на комисията е задължително за него. "При липсата на достатъчно писмени доказателства компетентният орган да се произнесе по наличието на репресия, по нейния вид и продължителност спрямо определено лице, е Централната комисия. Съответно решението на Централната комисия е окончателно и обвързва както административния орган, отправил искането, така и съда. Оспорената заповед на областния управител на област Смолян е съобразена с решението на Централната комисия и затова като е оставил искането на Минчо Кехайов за заплащане на еднократно обезщетение за изтърпяна репресия по ЗПГРРЛ без уважение, административният орган е постановил законосъобразен акт", сочи Смолянския административен съд.

Не такова е становището обаче на ВАС. Според върховния съд отказът е неправилен, защото в заповедта за него липсват мотиви – "порок, сам по себе си сочещ на наличие на основания за отмяна". "Видно от мотивите на заповедта на областния управител единственото основание да се приеме за неоснователно заявлението на Кехайов за изплащане на еднократно обезщетение по ЗПГРРЛ е наличието на решение от 26.09.2016 г. на Централната комисия по чл. 4 от ЗПГРРЛ. Административният орган е възприел като обвързваща диспозитивната част на решението от 26.09.2016 г., позовал се е на нея и е постановил обжалвания отказ. Други мотиви, свързани с прилагане на основанията, предвидени в ЗПГРРЛ, адмнистративният орган не е изразил. Поради тази причина съдът отменя окончателно решението на областния управител за отказ да плати изтърпяна репресия и му връща преписката за ново разглеждане".

Професор Николай Овчаров: "Помак" проповядва сепаратизъм

Европейският институт „Помак” е подал сигнали срещу проф. Николай Овчаров и организацията „Дружба Родина”. Това...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално