Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родопско село се „възпламени“ на празника си

20 май 2018, 18:03 часа • 2746 прочитания

Голяма атракция във вчерашния празник на Момчиловци бе огненото шоу през нощта. След като представиха своята програма, артистите от клуб „Дивинитас“ изписаха с огън името на селото ни - Момчиловци, което се прие с изключителен възторг“, съобщи кметицата Сийка Суркова.

Тя отбеляза, че вчерашният празник е най-важният от всички други, защото е свързан с храмовия празник на църквата "Св. Константин и Елена".

„Това е и празник на духовността. На този ден всички наши жители се връщат от различните краища на България в родното си село. Домовете са пълни и заедно празнуват именните дни на Костадин, Константин и Елена, а почти във всяка къща в Момчиловци има носители на тези имена. Затова празникът е изключително тачен“, каза Суркова.

Вчера майските празници били открити с възстановка на старинна сватба, в която участвали самодейците от местното читалище.

Жители и гости на селото се насладили на изявите, поднесени от възпитаниците на детската градина и училището, на гайдарите и танцьорите.

„Имахме два основни акцента - изпращането на абитуриентите и юбилеят на 50-годишните момчиловци. Абитуриентите тази година са ни 14, а юбилярите - 25. Въведохме нещо ново - абитуриентско хоро. Поведоха го така, както юбилярите всяка година повеждат наборно хоро“, допълни кметицата.

С пари от юбилярите и от китайската компания „Брайт“ кметството ремонтира конструкцията на неползвани от 15 години шадраван. От вчера той функционира и паркът е съвсем променен с нова визия.

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес